Stockholm

Lärare går på knäna - facket anmäler staden

1:44 min

Arbetsbördan för lärararna i Stockholms stad har ökat så mycket att Lärarnas Riksförbund anmält  utbildningsförvaltningen till Arbetsmiljöverket.

En som känt av den ökade arbetsbelastningen är Bo Fransson, lärare på Gubbängsskolan i södra Stockholm.

– För fem år sedan valde jag att gå ner, jobba deltid, och jobbat mellan 60-80 procent sedan 2008. Det är för att orka med: det känns lite märkligt att behöva jobba deltid för att orka med ett jobb, som jag måste bekosta på egen hand, säger Bo Fransson.

Bo Fransson har varit lärare på Gubbängsskolan i 28 år. De senaste två åren har hans arbetsbörda ökat rejält, säger han, särskilt efter den nya grundskole- och gymnasiereformen som infördes hösten 2011.

Det handlar om mer adminstrativt jobb, bland annat mer dokumentation om elevernas prestationer, planering och möten, adminstration som ofta utförs på fritiden och utan betalt, och som tar viktig tid ifrån elevernas undervisning.

– Det påverkar elevernas möjligheter att få bra betyg, elevernas måluppfyllelse har blivit svårare att uppnå. Många elever som är på gränsen att slås ut har slagits ut mer, och de duktiga eleverna har kanske inte heller kommit till sin rätt överallt.

Det är vanligt att enskilda skolor anmäls till arbetsmiljöverket, men aldrig förr har Lärarnas riksförbund anmält hela utbildningsförvaltningen i Stockholm stad. Ragnar Sjölander, ordförande för lärarnas riksförbund säger det finns ett systemfel som drabbar alla skolor och lärare och problemet kommer uppeifrån. Han hoppas att anmälan på sikt ska förbättra situationen för lärarna:

– Att lärarna känner att nu blir det faktiskt bättre, nu tas uppgifter bort, nu görs det en prioritering. Vi ska inte längre få höra att vi ska göra allt, jämt och lite till hela tiden, säger Ragnar Sjölander.

Baris Kayhan

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista