Stockholm

Explosionsrisk vid brand i Västberga

Boende kring branden uppmanas släcka fönster och ventiler
1:00 min

Branden i en industrilokal i Västberga i södra Stockholm är inte släckt, och i värsta fall kan branden sprida sig, enligt Storstockholms brandförsvar. Taket har gett vika och rasmassor täcker de gasflaskor som kan finnas i byggnaden, och som behövs kylas eftersom det finns risk för att de exploderar annars.

Strax innan 21-tiden var branden fortfarande inte under kontroll. Av säkerhetsskäl måste därför släckningsarbetet ske från större avstånd, vilket gör att det tar längre tid.

– På grund av hotet om explosion i de här flaskorna så har vi tvingats backa och ta skydd, och jobba på längre avstånd, och sätta fram vattenkanoner. Men vi vet ju inte hur pass bra de här träffar flaskorna, säger Mats Kero, pressbefäl vid Storstockholms brandförsvar.

– Och det påverkar tiden för släckningsarbetet?

– Ja absolut. Det drar ut på tiden för vi kan inte vara så offensiva som vi normalt kan vara, utan vi blir tvungna att backa bakåt för att det är för farligt för personalen.

– Finns det någon prognos för hur långt tid det kan ta att släcka?

– Nej, läget är så pass osäkert. Så jag kan inte ge någon prognos. Och det kan alltså i värsta fall sprida sig också, det kan det göra tyvärr, säger Mats Kero.

Som mest har 35 brandmän arbetat med släckningen av branden som spridit sig till en intilliggande industrifastighet efter en bilbrand.

Polisen har spärrat av gång- och fordonsvägen på Västbergavägen mellan Elektra- och Västberga Gårdsväg, och avspärrningarna väntas ligga kvar till måndag eftermiddag. En del arbetsplatser i närheten av den skadade byggnaden ligger inom det avspärrade området.

Räddningsledaren på plats har sedan tidigare talat om att de boende kring branden ska stänga sina fönster och ventilation och inte gå in i området med anledning av brandröken.

Men röken bedöms inte som direkt hälsofarlig.

– Ingen rök är ju hälsosam. Men det är inte så att den är akut giftig. Och den tunnas ju ut mycket innan den når bostadsområdena. Så det kommer ju att lukta, det gör det tyvärr. Men det är inget som man behöver vara akut rädd för så att säga, säger Mats Kero vid Storstockholms brandförsvar.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".