Stockholm

Bråken mellan gäng i Hässelby ökar

Polisen: "Det har eskalerat"
1:31 min

Oron växer för minskad trygghet i Hässelby gård eftersom det aktivitetshus som finns där hotas att läggas ned. Och nu bekräftar polisen att bråken mellan olika gäng i området har ökat.

– Det är egentligen efter sommaren som det har eskalerat. Det har bland annat skjutits i mellan de här gängen, det har ökat, säger Krister Ek, sektionschef för våldssektionen vid Västerortspolisen.

Det ska handla om två olika gäng i området. Ett med yngre medlemmar och ett med lite äldre medlemmar. Polisen tror att bråken gängen i mellan handlar om vem som ska ha kommandot i Hässelby.

– Vem är det som bestämmer i området. Om man har brottslig verksamhet i området så kanske man vill bestämma över det själv och äga den marknaden, det kan vara en anledning.

I slutet av september i år inträffade en skottlossning i en rondell i Hässelby och polisen bekräftar att skottlossningen var en uppgörelse mellan gängen. Den utredningen är ännu inte klar, delvis på grund av att de inblandade inte är särskilt pratsamma.

– Det hålls tyst, man jobbar i motvind även om nån skulle veta vilka som gjort vad så får vi inte reda på det, säger Krister Ek.

Tidigare har Stockholmsnytt träffat Gunnar och Frida som båda bor i Hässelby, Gunnar tycker inte det är trevligt att vara ute själv i Hässelby om kvällarna.

– Man känner sig helt enkelt lite skraj, själva känslan av att det är otryggt, den finns, säger han.

Frida säger dock att hon känner sig ganska säker i området.

– För mig är det tryggt, jag känner igen många ansikten men jag kan tänka mig att de som flyttar hit inte tycker att det är tryggt eftersom vi har väldigt dåligt rykte, säger Frida.

Om man är en vanlig medborgare i Hässelby, ska man vara orolig för de här gängen?

– Det tycker inte jag man ska vara på det sättet, som vi har tolkat det är de inte intresserade av andra människor, de är osams och arga på varandra, säger Krister Ek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".