Personalen på sjukhuset har tröttnat på att det lappas och lagas. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
SJUKVÅRD

Karolinska får kritik efter brusten blindtarm

1:43 min

Oppositionen i Stockholm anser att politikerna inte gör tillräckligt för att resurserna ska räcka inom akutsjukvården. I helgen fick William vänta på Astrid Lindgrens barnakut i 20 timmar för att opereras. Väl på operationsbordet hade hans blindtarm brustit.

– Jag tycker det är hemskt. Det här ska vara Sveriges bästa barnsjukhus och man blir sittande i ett väntrum utan någon information eller kommunikation. 04.00 träffade vi vår första läkare. Då hade vi varit på akuten i sex timmar, säger Jesper Strömgren, Williams pappa.

Det visade sig att Willam hade brusten blindtarm. Politikerna är oense om vem som bär på ansvaret. Anna Starbrink är folkpartist och produktionslandstingsråd. Hon anser att sjukhusen har tillräckliga resurser.

– Från sjukhuset sida måste man ta ansvar för sin bemanning. Ur ett politiskt perspektiv är att se till att det finns resurser och mandat för sjukhusledningen att arbeta med de här frågorna, säger Anna Starbrink.

Varför finns det inte tillräckligt med resurser?
– Sedan 2006 har vi satsat 12 miljarder mer på vården. Så att det är inte så att det inte finns resurser.

Men oppositionen håller inte med. Enligt det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Dag Larsson har problemet varit känt länge.

– Man bör ta fram en personalförsörjningsplan och sedan behöver vi sätta spade i jorden och bygga ut akutmottagningarna i länet istället för att bara prata. Det här är ingen ny kris, den har varit känd ända sedan 2007 sedan revisorerna larmade om det här. Man bara pratar runt och vidtar inga åtgärder, säger Dag Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista