1 av 2
Concy lider av Sicklecellanemi och behöver regelbundna blodtransfusioner. Foto:Mimi Billing/SR.
2 av 2
Överläkaren Marja-Kaisa Auvinen tror att Stockholm kan få fler blodgivare med afrikanskt ursprung om man lättare kan testa för Malaria. Foto: Mimi Billing/SR.
BLODGIVNING

Stor brist på blodgivare av sällsynta blodgrupper

2:06 min

Bristen på godkända blodgivare bland vissa ovanliga blodgrupper gör att sjukhusen i Stockholm behöver köpa in blod akut från andra länder.

Stockholmaren Concy behöver regelbundna blodtransfusioner men blodet hon behöver är svårt att få tag i.

– Det fanns ingen som kunde ge mig blod och de sökte över hela Sverige i princip. Och det fanns ingen som kunde men nu har de hittat både i England och i USA så då kan man beställa blod därifrån när och om jag blir akut sjuk.

Concy lider av en blodsjukdom och behöver regelbundna blodtransfusioner. Hon kommer från Uganda och behöver blod från en person från samma region, för att kroppen inte ska stöta bort blodet.

Men det är svårt för personer från Sydamerika och Afrika att få ge blod i Sverige på grund av risk för blodsjukdomar vilket lett till en brist på blod från de regionerna. Bristen har man stundtals löst genom att köpa blod utifrån, enligt överläkare Marja-Kaisa Auvinen.

– Vi kan ju alltid köpa från ett annat land men det tar tid. Det tar minst ett dygn, eller flera dygn innan vi får blod hit. Så om vi har blod på lager inom länets gränser eller i huvudtaget i Sverige så funkar det mycket snabbare, säger Marja-Kaisa Auvinen.

Blodcentralen har startat ett projekt för att rekrytera fler blodgivare från Afrika och där man också prövar nya metoder att testa för Malaria. Om projektet lyckas så tror Marja-Kaisa Auvinen att man kommer kunna ta emot fler blodgivare från Afrika. Men Concy tror att det kommer att krävas mer än ändrade riktlinjer för att få personer från Afrika att börja ge blod igen.

– Informationen når inte alla människor och de som vill ge blod eller försökt för många år sen har någonstans lagt det på hyllan och tänker jag får ändå inte eftersom jag inte är svensk. Eller jag är ändå inte från Sverige så då är det ingen idé att försöka, säger Concy.

18000 blodgivare behövs i länet

  • 3 personer av 100 är blodgivare i Stockholms län
  • 18 000 fler blodgivare behövs i länet
  • Blod är färskvara och ska förbrukas inom 6 veckor (men kan också frysas).
  • Grundkriteriet för att bli blodgivare är att du är mellan 18 och 60 år, fullt frisk och väger minst 50 kilo. Anledningen till att det finns åldersgräns är för att man när man blir äldre och inte är van vid att ge blod behöver man sitt blod själv. Samma sak gäller om du väger mindre än 50 kilo.  
  • Nästan alla vuxna kan ge blod. Kvinnor kan ge blod tre gånger under en tolvmånadersperiod och män fyra gånger.
  • Vid varje blodgivning ger du 4,5 deciliter blod.
  • Själva blodgivningen tar cirka tio minuter
  • Blodtrailern står utanför Radiohuset, torsdag 22/11 08.30 - 15.00
  • Informationsdisk i Hangaren torsdag och fredag

Källa: Unilab och Blodcentralen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista