Fler familjer söker akut hjälp hos Stadsmissionen.Foto: Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX
Stockholm

Fler barnfamiljer söker akut hjälp hos Stadsmissionen

"Det har blivit kärvare för många familjer"
1:30 min

Allt fler barnfamiljer i Stockholmsområdet söker sig till Stockholms Stadsmission för att få akut hjälp till mat och pengar. Hos Stadsmissionens barn- och ungdomsverksamhet Unga Station har antalet unga med barn ökat med över trettio procent jämfört med förra året.

Pia Axelsson socionom och jobbar på Unga Station. Hon säger till P4 Radio Stockholm att fler familjer söker akut hjälp. 

– Det handlar om hjälp till  mat och ibland kläder, att man har fått elströmmen avstängd eller inte kan betala hyran. Många  har fått det mycket tuffare ekonomiskt, säger Pia Axelsson.

– Och det handlar just om en ökning av unga familjer ?

– Ja, för det märks att de har det svårt under allt längre tider. Många vi träffar lever länge på socialbidrag, och det är heller inte lätt, säger Pia Axelsson.

På Stadsmissionens råd- och stödverksamhet Unga Station på Fatburs Brunnsgata på Söder har man i år alltså noterat en kraftig ökning av hjälpsökande. Under hela 2011 sökte 64 familjer hjälp här, nu pekar allt mot att det kommer bli mer än 100 innan året är slut. På Unga station har en familj bara möjlighet att få ekonomiskt bidrag, och matkuponger, en gång per år. Målgruppen är familjer med hemmavarande barn under 18 år samt unga vuxna upp till 23 år.

På sistone har efterfrågan på akut hjälp till mat ökat markant, och enligt socionomen Pia Axelsson är en hårdnande attityd från socialtjänsten en viktig orsak.

– Vi ser att de bidrag som betalas ut till vissa familjer krymper, eftersom pengarna så att säga sjunker i värde, och ska räcka till mer, säger hon.

- Först får man avslag hos "soss", alltså socialtjänsten, sen har man lånat av sina vänner, man har pantsatt sina smycken - då återstår Stadsmissionen kvar som enda utväg. Många gånger har vi blivit sista chansen, säger Unga Stations Pia Axelsson till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".