1 av 2
Blinda är inte tillåtna att ta anteckningar under högskoleprovet, något som seende har. Foto: Scanpix
2 av 2
Philip Bennefall är blind sedan födseln. Foto: Hugo Rennéus/P3 Nyheter
STOCKHOLM

Blinda särbehandlas under högskoleprovet

"Fick ingen ärlig chans"
1:26 min

Idag kommer resultaten på högskoleprovet. Men för 22-årige Philip Bennefall i Stockholm är det inte någonting han ser fram emot. Eftersom att han är blind fick han inte samma möjlighet till ett bra resultat - han fick nämligen inte göra några anteckningar.

– Det fanns ingen ärlig chans att ens slutföra det på ett sådant sätt att det blev ett rimligt resultat, utan jag var tvungen att i princip gissa på de flesta av talen, säger Philip Bennefall.

När Philip Bennefall och andra blinda ska göra högskoleprovet får de välja mellan att göra det med punktskrift eller att få det uppläst. De får längre tid på sig, men till skillnad från seende så får de inte göra några anteckningar.
Det här gjorde att Philip kände att han misslyckades på mattedelen, eftersom att han var tvungen att lösa de långa talföljderna helt och hållet i huvudet.

– Det kunde vara något i stil med: Vad är 1/8 gånger 1/16 gånger 1/4? Och så ska man försöka komma ihåg det. Men så kommer svarsalternativen a) 1/3 b) 1/6 c) 1/9 d) 1/18. En uppgift var ungefär så. Och då tänker jag att den där uppgiften är ju absolut inte olöslig, men att komma ihåg alla de där sifforna och hålla på och spola tillbaka och lyssna om. Man glömmer ju bort och tänker "vad var det där första nu då?" - jag menar, det tar ju evigheter, säger Philip.

– Jag tror inte att han är ensam om att gissa på svaren, säger Ann Sofie Fredriksson, informatör på Högskoleverket.

Hon fortsätter:

– Det kanske beror på att det inte är lätta frågor. Och om det beror på att han inte kan se dem, eller om det beror på något annat, är ju jättesvårt att veta.

Har blinda samma möjlighet att få ett bra resultat som de som kan se?

– Ja, förutsättningen för det har de ju. I och med att det förlängda tiden gör att man har möjlighet att backa i bandet eller att läsa om i punktskriften, säger Ann Sofie Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".