Banérgatan 54 är en av fastigheterna som ska tas upp i Hyresnämnden angående höjning av hyrorna med i genomsnitt 10 procent. Foto: Mimi Billing/SR.
BOSTAD

Fastighetsägare vill höja hyran med tio procent

1:41 min

Hyresnämnden tar upp fyra fall där fastighetsägarna vill få rätt att höja hyran med över tio procent, enligt den så kallade Stockholmsmodellen. Det första fallet är en fastighet på Kungsholmen i Stockholm.

Petter Lindqvist är en person som hyr bostad där och som länge försökt byta sin lägenhet i fastigheten.

– Det finns väl egentligen två aspekter med det. Dels så att det blir högre hyra såklart, Jag har försökt byta min lägenhet ett tag och hyran är redan hög idag, ligger högre än de flesta andra vilket gör att det blir svårt att byta.

Petter Lindqvist hyr en lägenhet på 40 kvadrat i en av fyra fastigheter som ska upp i Hyresnämnden i Stockholm. Anledningen är att Fastighetsägarna vill få rätten att höja hyran med i genomsnitt tio procent vilket är betydligt mer än för andra hyresrätter i Stockholm, och i Petters fall kan röra sig om en ökning på över 600 kronor i månaden.

Men Alrik Hafström på Fastighetsägarna pekar på Stockholmsmodellen som ska särskilja hyrorna i stan.

– Det här är fyra väldigt välskötta fastigheter som vi tyckte passade bra för att låta Hyresnämnden titta på dem och applicera Stockholmsmodellen på de här fastigheterna.

Vad tror du att hyresnämnden kommer att säga?

– Vi är väldigt hoppfulla och vi tror att hyresnämnden kommer att gå på vår linje och tycka att det är rimligt att på det här sättet införa Stockholmsmodellen, säger Alrik Hafström.

Det är i slutet på januari som den första fastigheten ska upp i Hyresnämnden. Och om nämnden ger Fastighetsägarna rätt så kan det leda till att andra hyresvärdar kan följa efter. Men Petter Lindqvist tycker att fastighetsägarna har fel tillvägagångsätt.

– De gör sina renoveringar i syfte att höja hyran inte att öka standarden. För de förändringarna de gör ger inte särskilt mycket men det ger dem en möjlighet att kunna hyran mycket mer än vad de hade kunnat göra annars, säger Petter Lindqvist.

Tycker du att det är orättvist?

– Ja, jag gör nog det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista