1 av 2
Bridget Nebula bor i en hyresrätt i Bagarmossen i södra Stockholm och tror inte på större skillnader i hyra mellan innerstad och förort. Foto: Mimi Billing/SR.
2 av 2
Banérgatan 54 är en av fastigheterna som ska tas upp i Hyresnämnden angående höjning av hyrorna med i genomsnitt 10 procent. Foto: Mimi Billing/SR.
BOSTAD

Hyresrättsföreningen kritisk till kraftiga hyreshöjningar

1:50 min

Fastighetsägarna försöker felaktigt använda Stockholmsmodellen för att höja hyrorna långt över var det var tänkt, menar Hyresrättsföreningen. Men Fastighetsägarna svarar att höjda hyror är ett steg att få fler hyresrätter i Stockholm.

Maria Palme är förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region Stockholm.

– Därför att de här fastigheterna redan har högt värde, de har höga hyror och de har korrekt bruksvärde. Därför motsäger vi oss det här. Det är ju en ökning på så mycket som 18 procent på en av lägenheterna och det finns ingen rim och reson i det här, säger hon.

Fastighetsägarna har valt ut fyra välskötta fastigheter med ett bra läge i centrala Stockholm och vars lägenheter därför borde ha högre hyra enligt Fastighetsägarnas uppfattning om Stockholmsmodellen. Men enligt en rapport av Hyresrättsföreningen så skiljer sig innerstad och förortshyror redan med 30 procent.

Och Maria Palme på Hyresrättsföreningen i region Stockholm ifrågasätter om det i huvud taget finns en Stockholmsmodell att hävda sig med i Hyresnämnden när frågan ska prövas i slutet på januari.

– Vi ser ju inte att det skulle finnas någon möjlighet för dem att vinna det här. Det finns ingen modell som är avtalad utan de försöker kringgå det här systemet helt enkelt, säger Maria Palme och fortsätter,

Skulle det trots allt bli så att man går med på de här hyrorna så är det väldigt olyckligt, både för de som bor där idag men också för resten av hyresgästerna i innerstan som kommer att få ett prejudikat som man kan gå efter.

Men Alrik Hafström, förhandlingschef på Fastighetsägarna säger att höjda hyror är ett steg att få fler hyresrätter i Stockholm.

– Framförallt vill vi ha en fungerande bostadsmarknad och det kommer att leda till större skillnader mellan områden men det kommer förhoppningsvis leda till en bättre bostadsmarknad och att fler tycker det är värt att bygga hyresfastigheter.

Och även om hyrorna i förorterna inte skulle öka i samma takt som i innerstan om Fastighetsägarna får rätt så tycker Bridget Nebula i Bagarmossen i södra Stockholm att hyrorna ändå inte borde skilja sig så mycket oberoende på var man bor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista