1 av 2
Hässelbygårdsskolan. Foto: Ulf Bungerfeldt/SR.
2 av 2
Hässelbygårdsskolan i Hässelby. Foto: Ulf Bungerfeldt/SR.
SKOLA

Skolors skolk-SMS får positiva reaktioner

"Det är tydligt att skolket har minskat"
1:28 min

Ett tiotal skolor i Stockholm använder SMS och mail för att snabbt meddela föräldrar om deras barn skolkar i skolan. En av de skolor som infört så kallad skolk-SMS är Hässelbygårdsskolan och resultatet så här långt är över förväntan.

Enligt Hässelbygårdsskolans rektor Happy Hilmarsdottir är det tydligt att korttids-skolket har minskat, och den otillåtna frånvaron överlag har också minskat.

– Det beror framförallt på att föräldrarna numera på ett mycket bättre sätt anmäler barnen när de är sjuka.

– Och att eleverna inte skolkar så mycket längre, vad beror det på?

– Det beror på att föräldrarna snabbt får en rapport om det, och kan tala med sina barn och reagera - och framförallt agera, säger rektor Happy Hilmarsdottir.

På Hässelbygårdsskolan är metoden att snabbt larma föräldrar via SMS eller mail om deras barn uteblir från undervisningen alltså hittills en framgång.

Tio skolor arbetar på samma sätt, och nu planerar Utbildningsförvaltningen att utvidga systemet till ytterligare drygt 30 skolor i Stockholm.

Att det är fråga om en förändring som behövs, det är mer än tydligt i den granskning som Stockholms stads revisorer presenterade nyligen, där det visar sig att det inte finns någon tydlig linje i frånvarorapporteringen mellan olika skolor. Det spretar ordentligt - och alla granskade skolor arbetar på olika sätt.

En av de skolor som gärna vill starta med SMS-alarmering då elever är frånvarande är Rinkebyskolan.

Enligt skolans rektor Carina Rennermalm är orsaken att det idag är alldeles för hög olovlig frånvaro vid skolan. Enligt skollagen ska skolan rapportera detta till föräldrarna senast samma dag, och hon tror att ett system med alarmering via SMS skulle underlätta det.

--Jag tror också att många föräldrar skulle uppskatta att få en snabb återkoppling om deras barn skolkar eller uteblir från skolans verksamhet, säger Rinkebyskolans rektor Carina Rennermalm till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".