Det känns gungigt att man ska skicka fram personal som inte är utbildade, säger Magnus Sjöholm. Foto: Peter A Johansson/Sveriges Radio.
SOLLENTUNA

Brandmän åker på självmordslarm men saknar utbildning

"Både polis och ambulans har ifrågasatt att vi gör det här"
1:31 min

Brandmän i Sollentuna riktar nu skarp kritik mot sin arbetsgivare. Anledningen är att de sedan i våras måste åka ut på larm till självmordsbenägna personer, något som de saknar utbildning för.

– Det känns gungigt att man ska skicka fram personal som inte är utbildade för det här. Det är ingen i brandkåren som motsätter sig att åka på den här typen av larm. Men arbetsgivaren måste ta sitt ansvar när man inför en ny arbetsuppgift, säger Magnus Sjöholm, huvudskyddsombud på Brandmännens riksförbund, han jobbar även som brandman på Sollentuna brandstation.

Sedan i våras är det inte bara bränder och trafikolyckor som brandkåren i Stockholm åker ut på. De kan också larmas till människor som säger att de tänker ta livet av sig. Brandmännen ingår i ett projekt där man försöker minska självmorden och där alla blåljusmyndigheter ska hjälpa till.

– Både polis och ambulans har ifrågasatt att vi gör på det här sättet när vi inte är utbildade.

Magnus Sjöholm berättar att de på dessa larm kan människor vara psykotiska, aggressiva och påverkade av droger.

– Man vill känna sig säker i sig själv när man åker ut på larm.

Nu har huvudskyddsombudet Magnus Sjöholm och hans kollega på fackförbundet Kommunal kontaktat Arbetsmiljöverket och beskrivit problemet med att de inte har utbildningen som ett arbetsmiljöproblem. Nu kräver de att arbetsgivaren ska agera.

– Vi vill att de ska ta sitt ansvar och tillmötesgå oss och titta på vad lagtexten säger i såna här fall när man inför en ny arbetsuppgift, säger Magnus Sjöholm.

Fakta: Självmordslarm

* Larmen kallas SPIS och står för Suicid prevention i Stockholm.

* I projektet ingår polisen, räddningstjänsten, ambulanssjukvården och SOS Alarm.

* I projektet ingår även att kartlägga självmordstäta platser.

Fakta: Självmord

* I Sverige sker omkring 1400 självmord per år. I Stockholm skedde 300 självmord och 2000 självmordsförsök.

* Varje vecka får polisen i Stockholms län cirka 50 telefonsamtal om självmordsförsök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".