1 av 2
Catherina Fored, förbundsdirektör Sveriges arkitekter. Foto: Julia Brynolfsson/SR.
2 av 2
I kvarteret Lindhagen på Kungsholmen är det tätt mellan husen. Foto:Julia Brynolfsson/SR
BOSTAD

”Omodernt att bygga högt och tätt”

"Ser direkt in till varandras vardagsrum"
1:36 min

Det säger intresseorganisationen Sveriges arkitekter som håller med Skönhetsrådet i Stockholm som har kritiserat det nya bostadsbygget i Hagastaden för att husen kommer stå för nära varandra.

Catherina Fored, förbundsdirektör på Sveriges arkitekter, vill se en större variation i den täta staden.

– Hagastaden har kanske inte den variation som många önskar sig och den speglar ju också sin tid. Den är tät och det är höga hus. Idag när man pratar tät stad pratar man ju tät stad och blandstad, mångfald, variation på hushöjder.

Så skulle man kunna säga att Hagastaden redan innan den finns är omodern?

– Ja det skulle man faktiskt kunna säga att den är.

Byggstart för bostäderna i Hagastaden är planerad till 2015, men detaljplanen, som styr hur bostadsområdet ska se ut, beslutades redan 2010 i kommunfullmäktige. Och Catherina Fored som vill se mer varierade höjder på husen, för att de till exempel släpper in mer ljus, önskar att detaljplanen inte hade varit låst för förändringar och nya idéer.

Och Boende i redan nyproducerade bostäder i Stockholm märker också av att de höga och täta husen:

– Generellt tycker jag att man bygger för tätt när man bygger nyproduktion. Det blir mörkt inne på gatorna, du ser de är inga träd.

– Det är väl rätt nere till den insyn, så det blir inte riktigt lika privat egentligen. Man ser ju direkt in till varandras vardagsrum och kök. Så man får väl tänka lite på det när man går hemma.

Men Per Martin Eriksson, VD för Veidekke bostad, en av byggherrarna till Hagastaden, menar att de bygger de kunderna vill ha:

– Jag tycker man ska utgå från det kunderna vill, och kunderna vill bo tätt, kunderna vill bo i en stad som erbjuder service, kommunikationer och det får man om man bor centralt och i den centrala delen av staden ska man också bygga tätt, för där vill många bo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".