SMS-samåkning ska kunna minska bilköerna. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Ekerö

Adelsöbor prövar samåkning via sms

1:23 min

Boende på Adelsö i Ekerö kommun tänker nu starta ett sms-baserat system för samåkning. Tanken är att försöka minska antalet bilar - eftersom det idag kan krävas flera timmar i kö på Ekerövägen för att nå Brommaplan.

Nu i helgen startar samåkningen - och initiativtagaren Anita Björk som bor på Adelsö är hoppfull.

– Det här är ett försök, ett pilotprojekt under ett år. Vi hoppas att det ska slå så väl ut att i första hand de andra öarna här i Ekerö kommun också kommer med, säger hon.

Ni börjar i liten skala, men det här skulle kunna bli ganska stort?

– Ja självklart, om det faller väl ut, och det borde det göra, säger Anita Björk.

– Det är ju så lättanvänt, och ingenting man behöver boka upp sig på samma tid varje dag, eller så.

– Man väljer den tid man tycker man kan lägga ut sin bil för en körning och samtidigt ta med en passagerare. Vill jag inte, så markerar jag inte min bil som ledig i systemet.

– Jag kan också titta i min mobil om det är någon annan som ska åka vid en viss tidpunkt, berättar Anita Björk.

Den eftermiddag som Radio Stockholm besöker Ekerö är trafiken livlig på Färentunavägen mellan Adelsö och in mot Ekerö centrum - och vidare in mot Stockholm.

Här är det nu meningen att antalet bilar ska kunna minska på sikt genom att de boende  börjar samåka. Det ska ske med hjälp av ett system för mobil samåkning via sms - som i ett första skede anpassats för Adelsö.

– Ja, den som har bil och kör tjänar ju faktiskt varje gång han eller hon tar med en passagerare. Idag kan det ta två timmar från Träkvista eller Tappström på Ekerö in till Solna till exempel. Lång tid i kö för en sträcka som inte är särskilt lång, säger Adelsöbon Anita Björk till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista