Södertälje

Härvan kring assistansbolag växer

Värden för 15-20 miljoner har säkrats
1:38 min

Polisen misstänker att ännu fler är inblandade i det stora bedrägeriet kring ett bolag för personlig assistans i Södertälje, där 19 personer är frihetsberövade, säger Björn Schager, operativ chef på länskriminalpolisen i Stockholm.

-- Som det ser ut nu kommer det ske ytterligare frihetsberövanden.

Vet du hur många?

– Nej, det kan jag inte svara på i dagsläget och det är ganska sträng förundersökningssekretess som gäller för ärendet så det är en uppgift vi inte kan gå ut med.

Det var drygt tre veckor sedan som polisen i en gemensam razzia slog till mot flera personer samtidigt, misstänka för grovt bedrägeri. Under flera år har ett bolag i Södertälje som erbjuder personliga assistenter för funktionshindrade systematiskt missbrukat kommunens välfärdsprogram.

Enligt polisen handlar det sig om tiotals miljoner kronor:

– Siffrorna är väldigt osäkra, som det ser ut just nu är det säkrade belopp i nuläget mellan 15-20 miljoner.

Polisen har beslagtagit tillgångar som kontanter, fastigheter, guld och fordon. Tingsrätten har också beslutat om kvarstad på 12 miljoner kronor respektive 15 miljoner kronor, bland annat mot 41-årige delägarens och hans kumpans egendom och mot själva bolaget, pengar som ska täcka eventuella förluster som skattebetalarna lidit.

Björn Schager säger att många av de misstänka i den här härvan är respekterade personer med hög status och lagliga utåt sett, men som under ytan har en förmåga att omsätta och förfina svart kapital.

– I den satsningen som vi gör mot Södertälje inriktar vi oss mer mot den typen av människor som är lite högre upp i samhället sociala skikt och som har ett socialt accepterad fasad, en vit fasad men som ändå ägnar sig åt kriminella aktiviteter vid sidan av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".