Skolan åter i blickfånget. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Sigtuna

Nya anmälningar mot Sigtunainternat

Riksinternatet i Sigtuna har anmälts till skolinspektionen igen, skriver Svenska Dagbladet.

Det handlar till exempel om att yngre elever fått stryk av äldre för att de inte släckt lampan och att en flicka tvingats till sexuella handlingar med en snögubbe när skolans killar tittat på.

Vid fjolårets granskning fick Sigtunaskolan Humanistiska läroverket - liksom riksinternaten i Lundsberg och Gränna - kritik för bland annat kamratuppfostran.

Skolans chef, Kent Edberg, säger till tidningen att det är jätteallvarligt, men han ifrågasätter också hur skolan ska kunna göra något om de inte får informationen.

Händelsen med snögubben ledde till en polisanmälan från Skolinspektionens sida, men polisen lade ned utredningen med hänvisning till att brott inte kunde styrkas, skriver tidningen.

Sigtunaskolans skolchef Kent Edberg känner inte till anmälningen om att en flicka på skolan skulle ha tvingats till sexuella handlingar med en snögubbe.

– Man ställs inför anonyma anmälningar och jag ingen aning om i fall det har hänt. Det kan vara en gammal händelse, om det ens är en händelse, säger han till TT.

Kent Edberg förklarar att han endast fått information om saken via medier.

– Skulle jag får reda att något sådant har hänt så skulle jag ju själv göra en polisanmälan.

Kritiken som riktades mot Sigtuna i slutet av förra året gällde bland annat att det förekom inslag av kamratuppfostran på skolan. I våras svarade skolan att kritiken från Skolinspektionen var välkommen att skolans regelverk skulle ses över. Detta har nu gjorts, enligt Edberg, och han framhåller att han tycker skolan har bra rutiner när det gäller att förebygga kränkningar bland elever.

– Vi är medvetna om att de här riskerna finns bland ungdomar och på en internatskola tar vi särskilt stort ansvar för det. Men våra ungdomar är ju vuxna många av dem och det går inte att övervaka människor 24 timmar om dygnet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista