1 av 2
Huvudskyddsombudet vid Brandmännens riksförbund har i en skrivelse till Arbetsmiljöverket krävt att personalen ska utbildas. Arkivfoto: Pontus Lunddahl/Scanpix
2 av 2
Det känns gungigt att man ska skicka fram personal som inte är utbildade, säger Magnus Sjöholm. Foto: Peter A Johansson/Sveriges Radio.
ATTUNDA

Förståelse för att brandmän vill ha utbildning om självmord

"Har haft två utbildningstillfällen"
1:02 min

Ledningen för brandkåren i Attunda har fått ta emot stark kritik. Huvudskyddsombudet anser att de inte fått någon utbildning för att själva åka på en ny larmkategori - till självmordsbenägna personer.

Kenneth Bergqvist, produktionschef på brandkåren i Attunda, svarar nu på kritiken:

– Jag har förståelse för att min personal vill ha mer utbildning, men vi gör en riskbedömning utifrån den kunskap som vi har och får agera därefter, säger han.

Kenneth Bergqvist menar att om det uppstår svåra situationer så ska man vänta på förstärkning.

– Då gör ju våra arbetsledare den riskbedömningen att vi kanske inväntar stöd och hjälp från bland annat polis.

P4 Radio Stockholm rapporterade tidigare om hur huvudskyddsombudet Magnus Sjöholm riktar skarp kritik mot arbetsgivaren, han tycker inte att brandmännen fått tillräcklig utbildning för arbetsuppgiften, Kenneth Bergqvist menar att om det uppstår svåra situationer ska man vänta på förstärkning.

Huvudskyddsombudet vid Brandmännens riksförbund har i en skrivelse till Arbetsmiljöverket krävt att personalen ska utbildas. Kenneth Bergqvist säger att en sådan utbildning har man nu dragit igång med.

– Vi har haft två utbildningstillfällen och vi kommer under våren 2013 att fortsätta utbilda personalen inom det här området.

Carl von Essen, som arbetar för föreningen psykisk hälsa tycker att det är viktigt med utbildning för brandmännen.

– Jag har full förståelse för brandmannen när han säger att han behöver utbildning, för det är en svår situation att möta någon som är självmordsbenägen.

Hur viktigt är det med utbildning i den här frågan?

– Den är jätteviktig. Inte minst för att känna sig säker själv i situationen, men den är A och O, för att kunna se olika tecken på självmordsbenägenhet hos personen.

Fakta: Självmordslarm

* Larmen kallas SPIS och står för Suicid prevention i Stockholm.

* I projektet ingår polisen, räddningstjänsten, ambulanssjukvården och SOS Alarm.

* I projektet ingår även att kartlägga självmordstäta platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".