Båtrelaterade stölder har ökat med nio procent. Foto: Morten Holm/Scanpix.
STOCKHOLM

Båtstölder ökar markant

Antalet stölder av båtar och båtmotorer har ökat markant i Stockholms län i år. Båtrelaterade stölder har ökat med nästan nio procent jämfört med förra året, visar ny statistik från sjöpolisen i Stockholm, skriver tidningen Skärgården.

De stora stöldtopparna ligger i början och slutet av säsongen då båtarna ligger obevakade. Framför allt är det utombordsmotorer som stjäls av utländska ligor.

Sjöpolisen har svårt att klara upp brotten, och båtägarna har svårt att skydda sig från de utländska ligorna, enligt tidningen.

– Rena stölder av båtar är ganska sällsynt. Ofta stjäl de en båt, åker en kortare bit och stjäl sen motorerna, säger Carl-Gustav Jonsson till tidningen Skärgården.

Han tror att ökningen av stölder främst beror på att det nu finns en stor efterfrågan både inom och utom landet.

Carl-Gustav Jonsson säger att det är svårt att säga hur stor del av de båtrelaterade stölderna som Sjöpolisen klarar upp, men att den är ganska låg.

- Ofta kan vi inte styrka själva stölden, så i stället fälls de för häleri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista