Blodgivartvisten blir nu en rättslig fråga. Arkivfoto: Leif R Jansson/Scanpix.
BLODGIVNING

Blodgivartvist blir fråga för kammarrätten

Blodgivare kan ha spridit livshotande sjukdom
0:50 min

Karolinska Institutet vänder sig till kammarrätten för att få ut uppgifter om blodgivare från Västerbottens läns landsting. Man vill ha tag i blodgivare som kan ha spridit en livshotande sjukdom genom blodtransfusioner.

Landstinget i Västerbotten har sagt nej och hänvisar till att man inte kan lämna ut känsliga sekretessbelagda uppgifter.

– Avsikten är ju att vi ska kunna identifiera vad det är för faktor som ligger bakom det här och förhoppningsvis kunna testa nya blodgivare för detta så att man kan vara säker på att det här inte fortsätter. Det är alltså ett antal personer som dör till följd av det här, uppenbarligen, varje år och förhoppningsvis ska vi kunna förebygga de här dödsfallen, säger Olof Nyrén, professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska Institutet.

Cirka tusen blodgivare i landet gett blod där mottagarna drabbats av allvarliga lungbesvär, i hälften av fallen har blodmottagarna avlidit. Komplikationen kallas TRALI, transfusion related acute lung injury.

Karolinska Institutet har velat få ut fler uppgifter om blodgivarna för att få mer information om deras sjukdomshistoria och analysera deras blod.

Men landstinget i Västerbotten är ett av de som sagt nej, och nu vänder sig Karolinska till Kammarrätten.

Testresultat är känslig information, tycker landstinget, och befarar att blodgivarna kan lida skada.

Men Olof Nyrén stöder sig på att kammarrätten har gett institutet rätt vid tidigare prövningar:

– Vi menar att det är lagligt och vi kan också ge lugnande besked om att data kommer att vara lika säkra hos oss som de är på landstinget.

Linus Johansson är jurist på landstinget i Västerbotten:

– Vi har fullt förtroende att uppgifterna kommer att vara säkra. När vi gjorde den här bedömningen då tog vi hänsyn till att uppgifterna är känsliga, och främst, med tanke på att uppgifterna ska få bli identifierbara och användas för obestämd framtida forskning så anser vi att det är sekretess på de här uppgifterna.

Peter Öberg, P4 Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".