1 av 2
Under det vita tältet växer höghuset i trä fram. Foto: Anders Hildemar Ohlsson/SR.
2 av 2
Vid Bällstaviken i Sundbyberg byggs nu fyra hus i åtta våningar, som är bland det högsta i Sverige. Foto: Wingårdhs arkitekter.
Bostadsbyggande

Nu växer trähusen i Sundbyberg upp

1:13 min

I Sundbyberg sattes idag de första bitarna på plats i det första av fyra höghus som ska byggas helt av trä. Det är det första höghuset som byggs i trä sedan 1800-talet.

Efter de stora stadsbränderna var det länge stopp i landet för högre trähus. Men nu ska det byggas fyra stycken i Sundbyberg. Idag var landsbygdsminister Eskil Erlandsson på plats när det första byggelementet sattes på plats.

Höghusen ska bli åtta våningar höga. Det är rekord för trähus, åtminstone delat rekord.

– Det har ju byggts trähus i åtta våningar på andra håll i landet tidigare, men det här tycker vi är det första riktiga trähuset. Här blir fasaden i trä och taket i trä, så det är ett helt hus i trä, säger Arne Olsson, VD på Folkhem som står bakom bygget.

Men när en höst- eller vinterstorm drar in över Sundbyberg, kommer inte huset gnissla och knaka i fogarna då?

– Absolut inte, inte mer än andra hus. Trästommar är ju väldigt stabila, i Japan har man byggt trähus i tusen år för att det klarar jordbävningar, så det är inga problem i Sumpan.

Brandskydd då, vi vet ju hur svenska kåkstäder blev förstörda i lågornas rov?

– Ja, men man hade inte mycket till brandsförsvar på den tiden, tyvärr. Men här har vi gipsskivor på insidan av stommarna och då klarar man branden. Det som brinner i trähus och hus överhuvudtaget är inredningen, annars är kraven på trähus precis de samma som för betonghus eller vilka hus som helst.

När bjuder du på taklagsfest?

– Det blir i maj 2013, avslutar Arne Olsson, VD på Folkhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista