Stockholm

82 000 utan el i går: "Det är inte acceptabelt"

1:20 min

Som mest var cirka 82 000 av Fortums kunder strömlösa under måndagskvällen. Det dröjde ända till klockan 21.30 innan alla kunder hade elen tillbaka.

Hela Bandhagen där Christer Henriksson bor var på måndagskvällen becksvart, och även hemma hos honom är det mörkt.
– Jag har bra utsikt, jag ser ända bort till Farsta, och där är det mörkt. Trångsund ser jag inte heller så det kanske är strömavbrott där också, säger han till Radio Stockholm.

Christer Henriksson var på väg hem från jobbet då han klev av i Högdalen för att handla, Det var först där han märke av det stora strömavbrottet.

– Jag gick in på Pressbyrån för att värma händerna. Hon i affären sa att det varit avbrott i bara 10 sekunder. Men sen gick strömmen här också.

Du har inga levande ljus hemma?

– Nej, jag de hade glömt köpa det, och ficklampan hittade jag inte, men jag har min tändare, säger Christer Henriksson.

Han är kritisk till att så många som över 81 000 var utan el.

– Det här är inte acceptabelt i dagens samhälle, säger han.

Vad ska du göra ikväll när det inte finns någon el?

– Jag ska väl duscha och sen ska jag ta och lägga mig, ska gå upp tidigt i morgon, avslutar Christer Henriksson.

Fortum visste på tisdagsmorgonen ännu inte varför det blev strömavbrott, säger Bengt Johansson, tillförordnad vd för Fortum:

– Vi har tyvärr ingen uppfattning om vad som var grundorsaken till felet. Men vi vill uppmana kunder att vara återhållsamma med användning av elen. Eftersom all extra belastning anstränger systemet. Och kan vi undvika det kan vi undvika att något ytterligare kan hända, säger Bengt Johansson till Radio Stockholm.

Hans | Vad tycker du? Kommentera i artikeln.

"Vi är oerhört sårbara. Ingenting fungerar ju utan ström. Men två timmars strömavbott, som det blev för de flesta, är väl ingen katastrof".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista