STOCKHOLM

Lägenhetsbedrägerierna allt vanligare

0:10 min

Antalet anmälda bedrägerier har ökat dramatiskt i Stockholm och väntas öka ytterligare i år. En form av bedrägerier som seglat upp som en nyhet på senare år är lägenhetsbedrägerierna.

Det berättar Jan Olsson som är förundersökningsledare på bedrägerisammordningen i Stockholm:

--Ja, tittar vi på 2011 så hade vi väl 33 500 anmälda bedrägerier och det är en jätteökning från året innan. Och den beräknade siffran för 2012 pekar på 45 000. Det är en helt sjuk ökning.

Ja antalet misstänkta bedrägerier har ökat dramatiskt. Om den beräknade siffran slår in kommer antalet misstänkta bedregerier öka med över 10 000 i år jämfört med förrra året.

Ett bedrägeriebrott som i stort sett inte existerar för några år sedan är att personer anonserar ut lägenher som inte finns.

-- Eftersom det är ett enormt sug efter lägenheter så är det många som svarar på annonsen. Och annonsören förklarar då att han befinner sig i tex. England men har en lägenhet i Stockholm och säger att om du bara skickar en förskottsbetalning så skickar jag nyckel och kontrakt. Pengarna skickas  men någon nyckel och kontrakt får du ju aldrig se, säger Jan Olsson.

Och en bidragande orsak till ökningen av främst antalet lägenhetsbedrägerier är internet.

--Kriminaliteten över internet har ökat otroligt mycket den senaste åren och det här följer ju med. De kriminella ser att här är ytterligare ett område där jag kan lura människor på pengar. Och basen för att det här ska lyckas är ju internet. Gula sidorna finns ju inte längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista