BEDRÄGERI

Markus blev lurad vid lägenhetsaffär

1:42 min

Lägenhetsbedrägerier blir allt vanligare i bostadsbristens Stockholm. En av alla som blivit lurade när han skulle hyra lägenhet i Stockholm är Markus Bremer från Borås.

– Det var ju en vild chansning, man kände ju att det inte var rätt att göra och vi åkte till Stockholm men istället mötte vi sex andra personer som blivit lurade, säger Markus Bremer.

Den som hade satt ut annonsen sa att han hade en lägenhet i Stockholms men jobbade i Malmö.


Bedragaren sa också att han en gång tidigare hade blivit lurad när en person som ville hyra lägenhet inte dök upp efter att annonsören åkt upp till Stockholm från Malmö.
Det var därför han ville ha pengarna inbetalade på ett konto.

Åttatusen kronor blev Markus Bremer lurad på av bedragaren och polisen har inte fått tag i personen som lurade honom.
– Polisen har jättesvårt att spåra de här personerna, säger Markus Bremer.

Enligt stockholmspolisen har den här formen av bedrägerier ökat. Från att för några år sedan knappt existera så kommer det varje månad in mellan tio och femton anmälningar.

– Man annonserar ut en icke existerande lägenhet och eftersom det är ett sådant enormt sug efter lägenheter i Stockholm så kommer många svara på den här annonsen och annonsören säger att om du bara sätter in pengar så ska nycklarna skickas till dig, men någon nyckel kommer aldrig, säger Jan Olsson som är förundersökningsledare på bedrägerisamordningen i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista