tiggeri

Tiggarna ska kartläggas i Stockholm

1:24 min

Det finns allt fler tiggare i Stockholm och enligt moderaterna finns det tecken på att pengar hamnar hos personer som utnyttjar svaga. Justitieminister Beatrice Ask är inte främmande för att kriminalisera organiserat tiggeri.

– Om det finns organiserad kriminalitet som utnyttjar människor för den här typen av verksamhet för tiggeri eller för svart arbete eller vad det än må vara är det oacceptabelt, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Justitieministern överväger nu en kartläggningen över vilka tiggarna är på Stockholms gator - om det är så att någon utnyttjar svaga personer och sedan stoppar pengarna i egen ficka - och i så fall om man kan kriminalisera det.

Marika Markovits, Direktor vid Stadsmissionen, välkomnar en utredning men har själva inte sett några tecken på att det ska röra sig om kriminalitet.

– Det finns grupper av personer som kommer till Sverige under olika perioder av året som har tiggeri eller musikspel som sitt sätt att försörja och kanske haft det som generationer. Ofta handlar det om familjegrupper eller där man på olika sätt har något form av släktband eller upplever att man hör ihop, säger Marika Markovits, Direktor vid Stadsmissionen.

Marika Markovits säger att de allra flesta som tigger pengar inte är kringresande och att det handlar om ett mänskligt möte

– En del Stockholmare väljer att alltid bara hälsa vänligt men säga att jag ger pengar till frälsis eller stadsmissionen. Andra väljer att ge en medmänniska en gåva, en liten slant som man ändå lätt kan avvara själv för att ge den personen en egen möjlighet att själv bestämma vad man vill göra, säger Marika Markovits, Direktor vid Stadsmissionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista