Ridskolan och hästarna där betyder mycket för Sofie Styf. Foto: Peter A Johansson/Sveriges Radio.
ridskola

Protesterar på nätet när deras ridskola hotas

1:29 min

Barn och ungdomar på Sundby ridskola i Huddinge har startat en protestaktion på Facebook, anledningen är att deras ridskola hotas av nedläggning på grund av en chockhöjning av hyran från det kommunala bostadsbolaget.

Sofie Styf är 16 år och är en av initiativtagarna till gruppen och hon tillbringar nästan sin hela lediga tid på ridskolan.

– Det är som ett andra hem liksom, jag vet5 inte vad jag skulle göra på fritiden utan det här, säger hon.

Det är strax efter klockan sex på kvällen när Stockholmsnytt gör ett besök och på ridskolan har de allra minsta medlemmarna ridlektion. Klubben har drygt 360 medlemmar och runt 40 hästar.

Sundby ridskola hyr sitt ridhus av kommunen. De hyr det i sin tur av det kommunala bostadsbolaget Huge.

På grund av en ny lag och krav från EU som säger att den här typen av verksamheter ska konkurrensutsättas tvingas de nu höja ridskolans hyra med nästan 1000 procent.

Tidigare har ridklubbens hyra varit kraftig subventionerad, Mats Mellberg är ridskolechef och om hyran kommer att höjas måste han höja rid-avgiften på skolan kraftigt. Det är inget gångbart alternativ, menar han.

– Då har jag sagt att då upphör verksamheten, i alla fall i min regi.

Protestgruppen på Facebook har i dagsläget runt 700 medlemmar och inom gruppen smider dom nu planer på en protestaktion, berättar Sofie Styf.

– Några har lagt på förslag att vi ska ut i centrum med några hästar för att få uppmärksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista