STOCKHOLMS LÄN

Tidigt snöfall hjälper spårning av rovdjur

1:28 min

Tidig snö ökar möjligheten att kartlägga rovdjuren i vinter och för att se hur många som rör sig i området spårar Länsstyrelserna i Stockholm, Sörmland och Uppsala lo och varg.

Enligt Hanna Dittrich Söderman som är rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen i Stockholm så rör sig djuren ofta i gränstrakterna mellan länen.

– Snö är vårt arbetsmaterial så vi är glada säger Hanna Dittrich Söderman.

Både lo och varg rör sig över stora ytor och därför samarbetar länsstyrelsen i Stockholm, Sörmland och Upsala enligt Hanna Dittrich Söderman.

Men det är inte bara antalet rovdjur som är intressant. Genom att se vilka djur som finns i området går det att förutse framtiden.

I Rialareviret mellan Norrtälje och Åkersberga har tillexempel vargtiken försvunnit och där vill länsstyrelsen se om det kommit någon ny hona.

Har hannen fått nytt sällskap av någon ny tik kan det innebära valpar till våren 2013 enligt Hanna Dittrich Söderman

Norr om Stockholm är det på vissa platser mycket gott om lodjur men spårarna skulle stå sig tämligen slätt utan hjälp från allmänheten.

Om vi får in bra rapporter till Länsstyrelsens hemsida så har vi möjlighet att följa upp det och se vilken typ av djur som rör sig i området säger Hanna Dittrich Söderman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista