Stockholm

Fryshusets grundare Anders Carlberg har avlidit

2:09 min

Anders Carlberg, grundare av och tidigare vd för Fryshuset i Stockholm har avlidit efter en tids sjukdom, skriver Fryshuset på sin hemsida.

– Även om Fryshuset jobbar på i Anders' anda så har samhället i stort förlorat en fantastiskt kraft, säger Johan Oljeqvist, som tog över som vd efter Anders Carlberg 2009. 

– Anders har ju under lång tid, i 30 år, med envishet och enträgenhet kämpat och slagits för tron på att alla har ett värde, även de som övriga samhället har tappat tron på.

– Sedan var han ju en stor entreprenör, han var ju mycket motorn i att skapa Fryshuset, i en tid dår övriga delar av folkrörelsen varit i stark nedgång, så har det ju faktiskt utvecklats och vuxit.

– Han kunde prata med påvens sändebud likväl som med en imam, likväl som med kids på förortstorget.

– Sista gången han var här var den 21 december, då han jobbade, säger Johan Oljeqvist, nuvarande vd för Fryshuset.

 Carlberg grundade Fryshuset 1984 och han bland annat belönats med S:t Eriksmedaljen. Han var också en aktiv debattör i bland annat ungdomsfrågor.

Anders Carlberg blev 69 år.

Det här är Fryshuset

Fryshuset grundades 1984 av Anders Carlberg och finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Fryshuset bedriver ett 40-tal verksamheter för unga. Verksamheterna sträcker sig från nöje till sociala projekt och innehåller bland annat gymnasie- och grundskola, skatehallar, baskethallar, danssalar, konsertarena och replokaler.

Verksamheten finansieras genom bland annat bidrag från stiftelser, fonder, företag och privatpersoner. Men också genom försäljning av till exempel utbildningar och föreläsningar. Man får även bidrag från Stockholms-, Göteborgs och Malmö stad.

Källa: Fryshuset (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.