1 av 7
Saltsjöbanans manövervagn dras ut ur huset som det körde in i för två veckor sedan. Foto: Leo Sellén SCANPIX.
2 av 7
28 Saltsjöbanans manövervagn drogs på måndagen ut ur huset i Saltsjöbaden som det körde in i för två veckor sedan. Foto: Leo Sellén / SCANPIX.
3 av 7
Olyckståget bärgas. Foto: Maria Bjaring/SR.
4 av 7
Saltsjöbanans manövervagn dras ut ur huset som det körde in i för två veckor sedan. Foto: Leo Sellén SCANPIX.
5 av 7
Foto: Anders Hildemar Olsson/SR.
6 av 7
Foto: Leo Sellén/SCANPIX.
7 av 7
Saltsjöbanans manövervagn dras ut ur huset som det körde in i för två veckor sedan. Foto: Leo Sellén SCANPIX.
TÅGKRASCHEN I SALTSJÖBADEN

Olyckståget i Saltsjöbaden nu ute ur huset

0:41 min

Det tåg på Saltsjöbanan som körde in i ett hus för två veckor sedan har nu dragits ut ur huset. Tågvagnen ska nu undersökas av polis och Statens haverikommission.

Tågvagnen har suttit fastkilad i huset i Saltsjöbaden ända sedan natten den 15 januari, då tåget på Saltsjöbanan i hög fart forcerade stoppblocket i slutet av banan och kraschade in i bostadshuset. Två lägenheter demolerades men ingen person i huset skadades.

Bärgningen har föregåtts av noga planering eftersom det fanns en risk för att huset skulle rasa när tågvagnen drogs ut. Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva, är nöjd att bärgningen är klar.

– Det har gått bra. Huset klarade sig. Det ligger lite skrot kvar på balkongen men i övrigt har det gått bra. Vi har sågat sönder vagnen i små bitar så det blir en del kvar där. Nu ska vi lasta av vagnen en bit från huset så polisen och haverikommissionen ska kunna gå in och titta, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva till P4 Radio Stockholm.

Polisen och Statens haverikommission ska nu fortsätta den tekniska undersökningen. Den unga städerska som befann sig ombord på tåget blev svårt skadad och minns inte något av olyckan, säger kammaråklagare Anne-Marie Helander som dock hoppas på att minnet ska återvända.

Arriva och SL sa till en början att den unga städerskan hade tagit tåget och kört iväg men enligt åklagare pekar mycket på att hon av misstag fått tåget i rullning i samband med städningen och att ansvaret snarare ligger på tågoperatören och det hela utreds nu som ett arbetsmiljöbrott.

Det finns flera allvarliga säkerhetsbrister kring tåget och uppställningsplatsen och flera omständigheter talar för att tåget kom i rullning genom en olyckshändelse.

Maria Bjaring och Ulf Bungerfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista