Hårt tryck på förlossningarna i länet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Sjukvården

Barnmorskelarm: "Gränsen är nådd"

"Vi är ständigt på marginalen, gränsen är nådd"
1:16 min

Barnmorskor vid länets förlossningskliniker slår nu larm om att förlossningsvården är mycket hårt ansträngd.

– Vi kan inte längre alltid garantera en patientsäker vård, skriver de i ett öppet brev.

En av undertecknarna är Eva Nordlund, barnmorska på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

– Vi är överbelastade, som så många andra i sjukvården. Vi har alldeles för många dagar när vi är på marginalen, säger hon.

– Till exempel har vi svårt att hinna med att vara hos de födande kvinnorna när vi har sånt ökat tryck, och det känner vi av att det blivit så mer och mer, säger Eva Nordlund till P4 Radio Stockholm.

– Det är helt enkelt alltför ofta vi inte känner oss tillräckliga.

Det här med att ni inte kan garantera en patientsäker vård - har det hänt incidenter till följd av det ansträngda läget?

– Jag tror att väldigt många av oss klarar det precis, men att det sker till priset av oss barnmorskor och vår arbetsmiljö, säger Eva Nordlund.

– Det är så svårt att överge någon som behöver oss, så vi klarar säkert att bedriva en ganska god vård för det mesta, men det sker till ett högt pris.

En barnmorska kan i dag ha ansvar för tre födande mammor samtidigt. Inom kort väntas dessutom ännu högre tryck i förlossningsvården till följd av att ovanligt många kvinnor i Stockholmsområdet nu är gravida, skriver barnmorskorna i sitt öppna brev till politiker och beslutsfattare.

Vad behövs då som ni ser det? Förlossningsplatserna är ju inte fler än de är...

– Vi tycker att man måste skapa vårdplatser. Alla kvinnor har rätt till en närvarande barnmorska under aktivt förlossningsarbete, och det betyder att det behövs fler barnmorskor och fler vårdpålatser, säger Eva Nordlund till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".