STOCKHOLMS LÄN

200 politiker har hoppat av sina uppdrag sedan förra valet

1:26 min

Fler än 200, eller 15 procent, av de kommunpolitiker som valdes i Stockholms län i det senaste valet har redan lämnat sina uppdrag. Det visar en genomgång som P4 Radio Stockholm har gjort.

Flest avhopp har Sollentuna, där var fjärde politiker har lämnat kommunfullmäktige. En av dem är vänsterpartisten Mujde Rashid som behövde mer tid för att ta hand om sina barn.

– Jag är ensamstående pappa till två barn som precis kommit in i tonåren och detta blev för mycket för mig att lämna dom hemma så jag fick dåligt samvete, och jag hann inte med politiken på riktigt så därför var jag tvungen att välja. Antingen sitta och ha dåligt samvete hela tiden på möten eller ta hand om mina barn.

År 2010 valdes närmare 1400 politiker in i de olika kommunfullmäktige i Stockholms län och nu har drygt 200 av dem lämnat sina uppdrag. Flest avhoppare har de båda största partierna, moderaterna och socialdemokraterna.

Det är stora skillnader mellan kommunerna. I Solna och Upplands-Bro kommuner har bara en politiker avgått under mandatperioden. Flest avhopp från fullmäktige finns i Haninge, Södertälje och Stockholm. Allra flest alltså i Sollentuna, där 15 politiker lämnat kommunfullmäktige.

Vänsterpartisten Mujde Rashid säger att det var ett svårt val.

– Ja, det tycker jag absolut, för det är egentligen någon slags svek vi gör mot väljarna. För de har gett förtroende för oss att sitta mandatperioden ut. Så lämnar man politiken på det sättet, det är klart att man känner sig... det är svårt innerst inne. Man vill gärna fortsätta tills mandattiden går ut. Men det är sådant man inte kan råda över själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista