1 av 2
Lorentz Tovatt, Grön ungdom och Linda Nordlund, Liberala ungdom. Foto: Ola Gäverth/Sveriges Radio
2 av 2
Lennart Gabrielsson, FP, Sollentuna. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
POLITIK

Det är främst de unga politikerna som lämnar sina uppdrag i förtid

2:39 min

Det är de yngsta politikerna som i störst utsträckning lämnat sina platser i kommunfullmäktige i länets kommuner, det är tydligt i den genomgång som P4 Radio Stockholm gjort.

Drygt 200 av de som valdes in i fullmäktige i någon av länets kommuner i senaste valet har avgått, och nästan var fjärde av dem är under 30. Det kan jämföras med att bara ungefär var tionde av de som valdes in var under 30.

Avhoppen är också vanligare bland de mellan 30 och 50 än bland politiker som är över 50.

Lennart Gabrielsson, folkpartist i Sollentuna, är själv 67 år och har varit politiker i flera decennier. Han säger att många yngre politiker tycker att politiken är för långsam.

– Jag utgår från att politiskt aktiv, det blir man om man vill förändra världen eller kommunen eller den egna kommundelen på något sätt. Och då upptäcker de helt plötsligt att det tar en evinnerlig tid och det går väldigt sakta, och jag tror att de är mindre tålmodiga idag än vad man var förr.

– Varför skulle det vara så?

– Ja, man är nog mera bortskämd med att saker och ting ska ske nu. Att det politiska processen har en del tröghet inbyggd i sig själv, av många olika skäl, det tror jag inte att man kanske riktigt har insett ifrån början.

--Men vad är det då som behöver förändras, är det de som blir politiker eller är det hur ni arbetar?

– Jag tror att man måste göra både och, säger Lennart Gabrielsson. Politiken måste bli något effektivare, man måste kunna se. Om man sitter i fullmäktige och lämnar en motion så är det bra om man får se den genomförd under sin livstid, eller avslagen. Det kan ta väldigt lång tid i många kommuner idag.

Linda Nordlund som är förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet håller inte med.

– Lennart Gabrielsson har fel. Så här har det sett ut länge. Anledningen är att man flyttar på grund av plugg eller att man får jobba någon annanstans. Därmed är vi unga mer rörliga. Det är svårt att förena politik med arbetsliv och familjeliv.

Hon får medhåll av Lorentz Tovatt språkrörskandidat från Grön Ungdom och lägger till.

-- Många i politiken är medelålders och äldre och jag tror ofta att det finns en negativ syn på de ungas engagemang och ungas kompetens. Man blir inte tagen särskilt seriöst när man går upp i talarstolen och debatterar. Det finns en syn på unga att de ska vara mindre kompetenta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista