Stockholm

Farlig snö ska bort från Farstaängen

1:25 min

Nu ska snön på Farstaängen i södra Stockholm bort. Snön tippades där av misstag i början av december. Som P4 Radio Stockholm berättade i morse är boende oroliga för att stängslet runt snön ska brista och att snö ska rasa ner på en gångväg.

– Vi börjar redan idag att ta bort snön. Vår entreprenör, Peab, kontaktade oss igår eftermiddag. De gjorde bedömningen att det inte alls är bra och att snön måste flyttas, säger Mats Freij, informationsansvarig på Trafikkontoret.

– Vi har gjort en beställning, och de kommer att köra bort snön under dagen, till andra snötippar, säger Mats Freij.

Grannar till snöhögen säger att de flera gånger ringt till Trafikkontoret för att få det här åtgärdat. De säger att ingenting har hänt.

– Jag har förstått det och försökt luska i detta.  Jag kan inte säga om vi har negligerat de frågorna, eller om det inte kommit fram.

– Det viktiga är nu att snön kommer bort. Skälet till att vi hägnade in dem, var att det inte är någon lekplats, det är farligt och ska betraktas som en byggarbetsplats, säger Mats Freij.

--  Nu är Peab på väg och kommer att köra bort snön, och så ska vi se till att det inte blir farligt.

Hur gör man då för att få bort snöhögen? Sedan i december har den ju blivit näst intill granitaktig?

– Ja, men de har nog tillräckligt stora monstermaskiner. Man får ju öppna staketet och så ger man sig på det här med olika typer av maskiner, och sedan kör man i väg det, säger Mats Freij.

– Vi förstår att de som bor runt Farstaängen är irriterade och, framför allt, oroliga. Det tar vi på stort allvar och fixar det under dagen.

Och nu försvinner högen, helt enkelt? 

– Om den försvinner helt och hållet - men den ska i alla fall bli betydligt mindre och det ska bli mycket säkrare att passera, säger Mats Freij, informationsansvarig på Trafikkontoret i Stockholms stad.