SOCIALTJÄNSTEN

Barn- och äldreminister Maria Larsson: ”Upp till kommunerna att ingen kommer i kläm”

1:31 min

Barn- och äldreminister, Maria Larsson (KD), säger att det är kommunernas sak att undvika att socialtjänsterna drabbas av för hög arbetsbelastning.

Vi har tidigare berättat att de nya skärpta reglerna för hur socialtjänsterna ska ta hand om anmälningar om barn och unga som far illa kan medföra ökat arbete. Det har anställda på många socialkontor i länet uppgett för P4 Radio Stockholm.

Utsatta barn och unga måste alltid komma i första hand, säger Maria Larsson:

--Det är ett kommunalt ansvar att vi kan skydda barn som finns i utsatthet. Det är en kommunal angelägenhet och uppgift. Kommunen måste se till att det finns resurser för att det arbete ska göras som skyddar barn i ett utsatt läge och kommunerna har därför en beskattningsrätt, säger Maria Larsson.

Ja, det är ett tydligt besked barn och äldreminister Maria Larsson kommer med. Det betyder i klartext att om socialsekreterarna får mer att göra för att de nu inom två veckor ska bedöma varje anmälan om att ett barn riskerar att fara illa, ja då är det INTE regeringens ansvar.

Med det ger ministern en indirekt känga mot de kommuner som väljer att inte höja, eller till och med att sänka skatten, istället för att skjuta till per pengar till socialtjänstens arbete.

Radio Stockholms granskning den här veckan av socialkontorens arbete har ju visat på en mycket stor arbetsbörda, socialsekreterare som knäar under alla utredningar, och där man i många fall tvingas bryta mot lagen för att tiden inte räcker till.

Det sistnämnda vill nu regeringen rätta till genom ett tidskrav - så att anmälningar och utredningar inte ska hamna på hög.

Egentligen inget nytt, själva lagen har funnits tidigare - vi gör den bara tydligare, säger barn- och äldreminister Maria Larsson - och om det innebär mer arbete för de anställda så är det kommunernas eget bekymmer, säger hon:

--Det är därför kommunera har egen beskattningsrätt.