SIGTUNA

Sigtunaelev "Vi vet vad det var som hände"

1:40 min

Fem tidigare elever vid internatskolan Sigtunaskolans Humanistiska Läroverk, dömdes idag till villkorlig dom och samhällstjänst för misshandeln av en yngre internatelev vid skolan. Den misshandlade pojkens målsägarbiträde Pehr Amrén är nöjd med domen.

--Jag tycker att det här är en bra dom. Den är väldigt välskriven och pedagogisk och tingsrätten har analyserat väldigt ingående omkring bevisningen som presenterats. Och det som är viktigast av allt, det är att tingsrätten har kommit fram till är att min klient har varit trovärdig fullt ut och man dömer ju helt enligt hans uppgifter, säger Pehr Amrén.

Under rättegången i Attunda tingsrätt berättade den 17-åriga eleven att han vid två tillfällen misshandlats med sparkar och slag av fem andra elever vid skolan.

Några av eleverna som nu dömts har sagt att det rört sig om någon form av invigningsritual som 17-åringen varit med på och att det inte handlat om en grov misshandel. Några av eleverna har sagt att dom inte kommer ihåg misshandeln, och en av dom dömda förnekar helt anklagelserna.

Advokat Lena Ebervall som representerar den eleven säger i en kommentar:

--Min klient är chockad. Han var helt säker på att tingsrätten skulle se att han är oskyldig.

Attunda tingsrätt gjorde bedömningen att det inte handlade om grov misshandel, utan misshandel. Och dömde de fem eleverna till villkorlig dom och samhällstjänst mellan 75 och 160 timmar. De ska också betala skadestånd på 28 600 till den misshandlade eleven.

Alexander Winter som är 18 år och går på Sigtunaskolan säger att det har pratats mycket om det som hänt på skolan:

--Det pratas hur mycket som helst om det på skolan. Det klart det gör. Skolledningen har gått ut och pratat om det med alla och sagt att det inte får hända. Och det klart att det inte ska hända! Och vi vet var det var som hände.

Åklagaren Yngve Rydberg hade yrkat på minst 1 års fängelse för alla fem. Domen kom i förmiddags med redan nu står det klart att en av dom dömda eleverna kommer att överklaga domen.