VÄSTERORT

Polisens slarv överdrev inbrottsstatistik i västerort

1:33 min

När polisen ville tala om problemet med ungdomar som begår bostadsinbrott menade polisen att de flesta unga var från Rinkeby, Tensta och Hjulsta området. Men statistiken var felaktig och överdriven, det skriver tidningen Norra sidan som granskat polisens siffror.

Polisen medger att man har slarvat med statistiken.

– Det som i det här fallet har blivit fel, det beror delvis på att vi har uttryckt oss lite slarvigt. Men det de handlar om är antingen att man pratar om antal brottsmisstankar eller antal individer som är misstänkta för de brottmisstankarna, säger Åke Bylund, gruppchef för seriebrottsgruppen på länskriminalspolisen i Stockholm.

Siffrorna, som i säg var korrekta, offentliggjordes av polisen på ett så pass slarvigt sätt att det missuppfattades och spreds i media. 89 personer mellan 14 och 17 år skulle ha gripits för bostadsinbrott fram till mitten på december förra året och majoriteten av de skulle vara från Rinkeby, Tensta och Hjulstaområdet.

Men vid en närmare titt som tidningen Norra sidan gjort, visar det sig att de 89 i själva verket är brottsmisstankar och inte antalet individer.

Att västerort skulle stå för en majoritet av brottsmisstankarna i länet är en överdrift.

– Det är inte en majoritet om man tittar på siffrorna igen. Utan om man jämför distrikten med varandra så är drygt 40 procent från västerort. De distrikt som kommer närmast efter är norrort och söderort på med 17 och 16 procent. Det är en betydande del ändå från området men ingen majoritet som vi också slarvigt uttryckte det i utskicket, säger Åke Bylund.

Polisens slarv har flyttat fokus bort från sakfrågan, säger Åke Bylund.

– Sakfrågan är densamma. Under 2012 var det en tydlig trend att de ökade och det ville vi också flagga för på något sätt och då gjorde vi det med hjälp av siffror. Det kanske vi inte skulle ha gjort när vi rapporterar ut till poliser utan mer beskriva trenden.