Stockholm

Nio av tio som kontrolleras i sökandet efter papperslösa är oskyldiga

Drygt nio av tio personer som polisen id-kontrollerat i Stockholms län i februari i sökandet efter papperslösa hade rätt att vistas i Sverige.

Hittills under månaden har i snitt 26 personer per dag stoppats i den så kallade inre gränskontrollen.

I januari skedde 716 id-kontroller och i 670 fall var misstankarna fel.

– Det låter som väldigt många oskyldiga, säger Simon Andersson, doktorand i processrätt, till Metro.

Andersson är expert på området och kritisk till polisens höga felmarginal - 91 procent enligt polisens egna uppgifter.

– Man måste ha en grundad anledning att tro att någon inte har rätt att vistas här. Sverige vill inte att man ska kontrollera folk som ser utländska ut, så det är märkligt att använda ett annat medel, som plankning i tunnelbanan, för kontroller, säger han till Metro.

Polisen medger att 91 procent är en hög felmarginal.

– Det är önskvärt att den siffran ska vara så låg som möjligt, säger Sören Clerton, chef för centrala gränspoliskontrollenheten vid Rikskriminalpolisen, till Metro.

På frågan om han kan garantera att ingen kontrolleras på grund av utseende och språk svarar Clerton att han "naturligtvis" inte kan garantera det.

– Men regelverket är tydligt, säger han och klargör att han "ska se över om det finns något metodfel i polisernas arbete".

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) hör till dem som reagerat över uppgifter om att personer stoppas enbart efter utseende, exempelvis mörk hudfärg.

– Är det så att människor med mörk hudfärg stoppas för id-kontroll är det helt oacceptabelt. Id-kontroller på grund av utländskt utseende strider faktiskt mot det regelverk som finns, sade Ullenhag nyligen till TT.

TT