Arbetsolyckor

Byggföretagen måste bli bättre på att stötta unga

1:13 min

Byggföretagen måste bli bättre på att stötta unga byggnadsarbetare för att minska risken för arbetsolyckor. Det säger Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson efter P4 Radio Stockholms rapportering om att anmälningarna om arbetsolyckor bland unga ökar i Stockholms län.

– För våra medlemmar i Sveriges Byggindustrier så ser vi allvarligt på just den frågan, och vi är väldigt mycket decentraliserade företag, och självklart är det så att vi behöver stötta de unga ännu mer än vad vi gör, säger Ola Månsson.

Anmälningarna om arbetsolyckor bland unga i Stockholms län har ökat de senaste åren. Det har P4 Radio Stockholm rapporterat om idag.
För 2012 har Arbetsmiljöverket fått in fler än 700 sådana anmälningar, och det är byggbranschen som har flest anmälningar.

Fackförbundet Byggnads arbetsmiljöansvarige säger att introduktionen av de som är nya på byggarbetsplatser måste bli bättre, och branschorganisationen Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson håller med.

– Det är ju riskfyllt att vara på en byggarbetsplats. Det är någonting vi vet om och då krävs det också att man följer lagar och arbetsmiljöregler, att platsledningen driver ett arbetsmiljöarbete så att det är en säker arbetsplats i kombination med yrkesarbetarna på arbetsplatsen. Då är det självklart så att de unga på arbetsplatsen måste få rätt utbildning, rätt introduktion för att själva veta hur de ska uppföra sig på arbetsplatsen.

– Varför får de inte det?

– Ja, jag skulle inte säga att de inte får det. Men det behöver bli mycket bättre, säger Ola Månsson.