NÄTFUSK

Klas snodde någon annans identitet och tvingade honom betala för SL-biljetter

3:34 min

På fyra år har antalet som begärt att få sitt personnummer spärrat fyrfaldigats till över 4 000, det visar siffror från Upplysningscentralen. Orsaken är till stor del de allt vanligare id-kapningarna.

Ett problem är otillräckliga kontroller vid elektroniska köp. En som har utnyttjat det här är Klas. Han åker sedan en tid tillbaka gratis med lokaltrafiken i Stockholm, genom att på ett enkelt sätt skicka faktura på köpen till någon annan.

– När jag själv registrerade mig själv tyckte jag det var för enkelt. Jag valde en Stockholmspolitiker för jag tänkte att det tar skruv.

Du åker på lokaltrafiken och fakturan kommer till politikern?

– Ja!

Varför gör du det här då?

– Jag vill påvisa en stor brist och en säkerhetsrisk. Systemet är inte helt säkert. Jag riskerar att få en faktura från någon annan, som bara har tagit mitt personnummer. Det är därför jag valt att ta politiker, det kommer att ta skruv då.


Christian Hoffman
är presstalesperson på SL.

– Den personen gör sig skyldig till ett brott. Vi ser allvarligt på den här situationen.

Om vi bortser från själva brottet i sig och fokuserar mer på det det faktiskt påvisar. Var ni medvetna om det här problemet?

– Vi har gjort en avvägning av tillgänglighet och säkerhet. Vi har säkerhetskontroller som ska känna av när man utnyttjar det här. Det finns flera olika sådana.

Reporter: Anders Wennersten
Intervju med SL: Jennifer Kücükaslan