Arkivfoto: Sören Andersson/Scanpix.
STOCKHOLM

Många arbetsolyckor anmäls aldrig

1:28 min

Förra året anmäldes fler än 5 000 arbetsolyckor i Stockholms län till Arbetsmiljöverket. Men hur många som egentligen skadade sig på jobbet är det ingen som vet.

Många arbetsolyckor anmäls aldrig och mörkertalet är stort. Det säger Håkan Olsson, som är avdelningschef på Arbetsmiljöverket. 

Att det finns ett mörkertal, det är fullt klart. Vi försöker ibland också titta kring hur stort det här mörkertalet är och det är ju jättesvårt att göra bedömningar men att mörkertalet finns och att det är stort, det gör det. Det handlar om att öka ambitionen både från arbetsgivare framför allt att anmäla in att det skett en olycka så att man på det sättet kan komma längre i sitt förebyggande arbete. Det är en viktig bit.

Men det är väl arbetsgivarens ansvar att se till så att det inte finns något mörkertal egentligen?

Arbetsgivaren är den som har skyldighet att anmäla till Arbetsmiljöverket när det har skett en olycka med en allvarlig personskada. Det är inte arbetstagarens utan det är arbetsgivarens ansvar att göra och där har vi ett mörkertal också, det vet vi.

Det kan finnas olika anledningar till att arbetsgivare inte anmäler arbetsolyckor. Det kan vara okunskap, men det kan också bero på att man inte vill medge brister i arbetsmiljön. Det säger Håkan Olsson på Arbetsmiljöverket. Tomas Kullberg på fackförbundet Byggnads i Stockholm håller med om att mörkertalet är stort, men säger att arbetsgivarna blivit bättre på att anmäla olyckor.

Man har blivit bättre på att faktiskt skicka till Arbetsmiljöverket att det har hänt en olycka eller ett tillbud, och det har nog mycket att göra med att massmedia har belyst problemen med olyckor en längre tid så att gemene man har blivit mer engagerad och har mer vetskap om vad som händer och sker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista