Dag Larsson protesterar mot Primas agerande. Foto: Ulf Bungerfeldt, SR P4 Stockholm
Psykiatrin

Oppositionen kallar Prima Barn AB:s agerande för "fix och trix"

1:32 min

Socialdemokraterna i landstinget tycker det är fel att personalen inte får följa med när barnpsykiatrin på BUP i Järfälla får nya ägare. Det handlar om en övergång av verksamhet och inget annat menar socialdemokraterna. Men företaget får stöd av den ansvarige politikern, Birgitta Rydberg (FP).

– Det är ju ett privat företag, Praktikertjänst, som driver BUP Järva idag, och då är det inte automatiskt nåt erbjudande om verksamhetsövergång. Det nya företaget vet ju inte vilka som är anställda, alla har dock möjlighet att söka tjänster, säger landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).

Men frågan är om det stämmer. Primas agerande ifrågasätts nu av experter på Arbetsrätt, det kunde vi berätta i Radio Stockholm i morse.

– Är det en övergång av verksamhet, då följer personalen automatiskt med. Är det däremot inte fråga om nån övergång så har den nya arbetsgivaren inga som helst skyldigheter gentemot den gamla personalen, så detblir en stor skillnad, säger Dan Holke, chefsjurist på LO/TCO Rättsskydd.

Och Birgitta Rydbergs uttalande har idag väckt kraftiga protester från oppositionen i landstinget.

– Det är bara dumheter, dundar socialdemokraternas oppositionsråd Dag Larsson. Det är klart att det är en verksamhetsövergång, det fanns inga frågetecken kring det när upphandlingsbeslutet fattades.

– Nu försöker Prima runda all lagstiftning för att maximera sina inkomster, säger Dag Larsson, som varnar för att företaget, om man inte tänker om, riskerar att hamna i Arbetsdomstolen

– Jag tycker det är oansvarigt. Man försöker helt enkelt trixa och fixa och utnyttja ersättningssystemet. Men de krav som landstinget ställde när versamheter handlades upp de kraven är ju likadana som tidigare. Effekten blir ju att verksamheten äventyras, och det är en stor skandal.

– Jag tror det kommer bli ett väldigt liv i Arbetsdomstolen om den här saken, säger Dag Larsson till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista