Havsörn i sjörök över Riddarfjärden i Stockholm 2012. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Stabilt läge för havsörnen

2:38 min

Läget för havsörnen är fortsatt bra i Mälaren och Hjälmaren. Det kan man konstatera efter den årliga räkning som gjordes igår. Omkring 160 observationer av havsörnar gjordes i området från Stockholm till lite väster om Örebro.

– Det är glädjande att beståndet är stabilt. Nu gäller det framförallt att bevaka bona så att de inte störs under häckningstiden.  Havsörnen lägger ägg redan nu och det är knepigt när det är så fina isar och många vill åka ut i skärgården. Det gäller att vara uppmärksam, säger Tomas Viktor, ordförande i Stockholms ornitologiska förening,

Sedan 2001 har det den första lördagen i mars genomförts en räkning av havsörnar kring Hjälmaren och Mälaren. I år deltog omkring 200 personer på cirka 70 platser i 19 kommuner.

Och i år gjordes omkring 160 observationer av havsörnar i området från Stockholm till lite väster om Örebro. Det är färre än i fjol då närmare 200 observerades.

Men Sten Ullerstad, från fältstationen Rördrommen som håller i räkningen, tycker ändå att årets resultat är bra.

– Det är väldigt bra med tanke på vädret. Det växlar väldigt mycket från år till år beroende på väder och vind eller hur mycket is och öppet vatten det är, säger han till TT.

Det gjordes även fyra observationer av kungsörnar vid årets räkning.

Sten Ullerstad säger att det finns närmare 600 par havsörnar i Sverige. Han pekar på vikten av att yrkesfiskare lägger ut rens åt örnarna.

-Det är jättevärdefullt. De här fåglarna kommer ofta österifrån och har levt i väldigt utsatta giftmiljöer. Nu får de äta renare föda, säger han.

I början av 1970-talet fanns det bara ett tiotal par havsörnar. Då inledde Naturskyddsföreningen Projekt Havsörn som räddade arten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista