Barnvagnar på Coffee by George i andra hötorgsskrapan - ett ställe som är lämpligt att fika på om man har med sig barnvagnen. Foto Jurek Holzer / Svd / SCANPIX
Barnförbud

Café förbjuder barn upp till sex år

Josef Shamon vill förbjuda barnfamiljer
5:28 min

Ett café på Kungsholmen i Stockholm har infört barnförbud i lokalerna. Anledningen är att fiket har tröttnat på att barn springer runt och välter stolar och bord i lokalerna utan att föräldrarna har koll på dem.

Josef Shamon på Nelly's café säger bland annat att föräldrar byter blöjor på sina barn - mitt ute bland de andra cafegästerna.

– Vi har haft folk som bytt blöjor ute på sofforna. Vi har haft mycket spring i lokalen, barn som stökat, vält stolar och stört andra kunder, hällt kaffe på en kollega. Vi har haft mycket barnvagnar i lokalen, upp till 18 stycken på samma gång, säger han till P4 Extra.

Josef Shamon säger att han fått mycket positiva reaktioner på förbudet — både från kunder och andra caféägare.

Men att förbjuda barn är inte tillåtet, enligt Per Holvfe, jurist på Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Du kan inte neka barn i en viss ålder. Syftet är väl egentligen att ha ordning och en lugn atmosfär, och då kanske man kan upplysa om att man vill ha den sortens miljö. Bryter man mot det är det okej att säga att "tyvärr, ni är inte välkomna längre".

I dag ska ägaren till fiket prata med Diskrimineringsombudsmannen för att reda ut om barnförbudet är ett fall av diskriminering eller inte.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".