1 av 5
På Freinetskolan Kastanjen delar föräldrar och elever på städningen av skolans lokaler. Foto: Mimi Billing/Sveriges Radio
2 av 5
Eleverna i högstadiet på Freinetskolan Kastanjen får själva städa de gemensamma toaletterna. Foto: Mimi Billing/Sveriges Radio
3 av 5
Pedagogen Maria Alenskog ser positivt på delat ansvar för städningen. Foto: Mimi Billing/Sveriges Radio
4 av 5
Elever i Freinetskolan Kastanjen saltar fotbollsplanen. Foto: Mimi Billing/Sveriges Radio
5 av 5
Elever i Freinetskolan Kastanjen saltar fotbollsplanen. Foto: Mimi Billing/Sveriges Radio
BOTKYRKA

Skolinspektionen kritisk mot att elever och föräldrar städar Botkyrkaskola

Elever och föräldrar städar skolans lokaler
2:02 min

Freinetskolan Kastanjen i Botkyrka har fått krav från Skolinspektionen att ändra sin städning. För tillfället städas skolans lokaler av eleverna och deras föräldrar, i en omfattning som bryter mot skollagen anser Skolinspektionen.

På Freinetskolan Kastanjen hjälps eleverna och föräldrarna åt att städa. Friskolan har som måtto att alla ska dela på ansvaret för att skolan ska hållas fin och ren. Det kan röra sig om att måla väggar, städa toaletter och göra ombyggnationer.

– Det som är tänkt för eleverna som är med är att man jobbar tillsammans och tar ansvar för sin miljö och det finns en solidaritet och gemensam värdegrund, säger Maria Alenskog som är pedagog och med i personalkollektivet som äger skolan.

Men med föräldrarna, hur tänker ni där?

– För att få ihop det i början krävdes det att man hjälptes åt och då kunde man istället lägga pengarna på flera lärare, säger Maria Alenskog.

Men nu kräver Skolinspektionen att skolan ändrar hur de hanterar städningen eftersom varken elever eller föräldrar ser det som en frivillig aktivitet utan ett krav, vilket bryter mot skollagen, enligt utredare Ylva Johnsson.

– Vår tolkning är ju att elever och föräldrar förväntas utföra omfattande städuppgifter av den här sorten. Att det motsvarar att betala en avgift för utbildningen.

Om man som förälder inte vill städa på skolan kan man väl välja att sätta sitt barn i en annan skola?

– Förbudet mot avgifter i grundskolan är ju väldigt tydligt i skollagen. Och förbudet mot avgifter i grundskolan är ju för att alla ska kunna vara med. Man ska inte behöva förhålla sig till en skola utifrån vilken motprestation som kanske förväntas, säger Ylva Johnsson, ansvarig för inspektionen av skolorna i Botkyrka Kommun.

Dina föräldrar, hjälper de också till?

– Ja, de städar där nere där mina småsyskon går, säger Dimitri Dimir som går på högstadiet i Freinetskolan Kastanjen.

Hur känner de om det?

– De tycker det är jobbigt. För de jobbar.

Skulle de hellre vilja se att de slapp städa?

– Ja, det tror jag. I alla fall mina föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".