Ola Rapace. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.

Ola Rapace - i snygga kostymer och mord i blick

Ola Rapace: Ett projekt med risk i
11 min

Ola Rapace går från James Bond till Maria Lang när filmen "Mördaren ljuger inte ensam" nu har biopremiär. Han spelar Christer Wijk, kriminalkommissarie och kvinnoman i filmatiseringen av Maria Langs böcker.

Ola Rapace har huvudrollen i den nya filmserien med kriminalkommissarie Christer Wijk, Maria Langs romankarraktär. Sex filmer kommer det att bli och den första har premiär inom kort.

Att gå från den internationella storfilmen James Bond-filmen Skyfall till att spela i denna nya svenska filmserie innebär stora skillnader.

– På ett ytligt plan är det olika planeter. Samtidigt är jobbet ändå jobbet, vare sig man står på ett tågtak och slåss eller står och röker en pipa i ett 50-tals vardagsrum. Jag längtade efter en lugnare process och mer text och psykologi och inte så mycket pang-pang.

Egna filmprojekt - är du trött på frågan om filmen om boxaren Bosse Högberg?

– Jag har inte gett upp projektet. Jag har offrat för mycket i det för att släppa det. Så om du frågar mig så ska vi absolut göra det fortfarande.

Björn Jansson
bjorn.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".