Ungdomarna är unger 18 år, enligt polisen. Några är under 15. Arkivfoto: Scanpix.
Stockholm

Ungdomar träffas för att slåss

"Upptäckte klipp på YouTube"
2:46 min

Ungdomar från Hägersten och Liljeholmen i södra Stockholm har organiserat så kallade fight clubs, där motståndarna slåss i ronder och en vinnare utses. Mötena har filmats och lagts ut på nätet.

– Vi har fått reda på att det har skett, och att det nu var på gång att anordnas ett sånt här slagsmål igen, säger polisens förundersökningsledare Johan Ericsson.

Hur upptäckte ni det här?

– I det ena fallet var det skolan som kontaktade oss och berättade att de misstänkte att det var barn som skulle slåss på skolan. I det andra fallet upptäckte vi helt enkelt att det var bilder som lagts ut på Youtube.

Kan du berätta mer om vad det handlar om - hur går det till?

– Det är ju ingen stor företeelse som vi ser det, säger Johan Ericsson.

– Det är vid ett par tillfällen som det skett. I de fall vi sett filmer på det så är det några ungdomar som till synes organiserat har träffats, slagits mot varandra, utsett en vinnare och spelat in det på mobilen.

Är det nån som skadats vid de här slagsmålen?

– Ja det kan jag inte kommentera eftersom jag faktiskt inte vet, säger Johan Ericsson till P4 Radio Stockholm.

Vi har fått lyssnarreaktioner som bland annat går ut på att, citat: "Det låter som en rättvis kamp som inte drabbar utomstående. Det här kan polisen gärna lägga i botten av högen med ärenden att utreda, slut citat. Vad säger du om ett sånt resonemang?

– Som vi ser det är det olagligt att slåss, och vill inte att det ska hända mer. Nu tror jag inte att det nåt pågående problem, utan att vi lyckats få bukt med det åtminstone tillfälligt.

– Men om det skulle hända igen så vill vi ju gärna att folk som ser det hör av sig till oss, säger Johan Ericsson vid Södermalmspolisen till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".