1 av 2
Två korsetter av bomullssatin från början av 1900-talet. Foto: Jens Mohr/Hallwylska
2 av 2
Krinolin och underkjolar. Totalt hade man 20 olika lager under en bröllopsdräkt. Foto: Jens Mohr/Hallwylska museet
Kultur

Krinoliner, korsetter och underkjolar i ny utställning på Hallwylska

"Underkläderna kallades 'det onämnbara'"
6:54 min

På Internationella kvinnodagen den 8 mars öppnar utställningen "Under ytan... om det onämnbara vid sekelskiftet 1900" på Hallwylska museet. I fokus står underkläder förr, något tabubelagt som man inte pratade om, berättar intendent Annika Williams.

Utställningen visar dels chemiser, damkalsonger och annat från underklädesmodet runt år 1900, men den breddar också ämnet kring de intima sfärerna.

- Det handlar dels bokstavligen det man hade under ytan, alltså underkläder, men det handlar också om andra teman som hänger ihop med underkläder, kroppen, nakenhet. Teman som syn på moral, hälsa och sexualitet, berättar Annika Williams, intendent på Hallwylska muséet.

Underkläderna som visas skildrar en tidsanda, ett fenomen i tiden inom områden som var "tabubelagda" och som man absolut inte pratade om i de högborgerliga salongerna.

- Underkläderna kallades för det onämnbara för att det var så intimt förknippade med den nakna kroppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".