SL stöder bussförare som är anställda av Arriva. Arkivfoto: Mats Andersson/Scanpix.
KOLLEKTIVTRAFIK

Förslag på gemensam ledningscentral för all kollektivtrafik

"Klart det är en utmaning"
1:39 min

Miljöpartiet föreslår att det ska inrättas en gemensam ledningscentral för all kollektivtrafik i Stockholmsregionen. Syftet är bland annat att förbättra informationen till resenärerna, det skriver miljöpartisten Yvonne Blombäck i en motion till landstingsfullmäktige.

Förslaget kommer upp i landstinget trafiknämnd i veckan, berättar Yvonne Blombäck, miljöpartist i Stockholms läns landsting.

– Dels skulle det ju bli bättre ur samordningssynpunkt eftersom olika trafikentreprenörer kör olika trafikslag, men det skulle också bli lättare att få ut en gemensam information till resenärer. Samma information till resenärer i kollektivtrafiken.

– Varför skulle informationen bli bättre genom det här?

– I dagsläget är det ju så att varje entreprenör har sin information som då ska rapporteras in, och sedan får alla andra hämta den informationen på ett annat ställe. Och det här ser ju vi att om alla sitter samlade så kan man ha en information som går ut likadant till allihopa samtidigt.

– Vad tycker ni är den största bristen idag när det gäller information till resenärerna?

– Ja, det är ju att den är väldigt olika. Det kan stå en sak på informationsskyltar, det kan vara något annat som ropas ut i fordonen och det kan vara en tredje sak som man möter av trafikvärdar. Det är inte ok.

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting vill att det ska bli en gemensam trafikledningscentral för all kollektivtrafik i Stockholms län. Det gäller såväl bussar som båtar, tåg och tunnelbana. Och alla de privata aktörer som sköter driften i olika delar av länets kollektivtrafik.

Att samordna det till en enda ledningscentral beskriver landstingets trafikförvaltning som en enorm utmaning.

– Ja, det är klart att det är en utmaning men det betyder ju inte att man inte ska ta sig an den. Det finns exempel utomlands där man har samlade trafikledningscentraler och man kan hämta flera exempel och titta på hur dom har gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".