Det finns ett stort behov av flerspråkiga simlärare, säger simläraren Said Tadayyon, Tensta simhall.Foto: Mimi Billing/SR

Stort behov av flerspråkiga simlärare i Stockholm

"Behov av simlärare som kan prata somaliska"
1:48 min

Bristen på simkunskap bland invandrare gör att Svenska livräddningssällskapet påbörjat en ny satsning på att utbilda ännu fler flerspråkiga simlärare.

– Det låter jättebra, säger Nazvin Atter som jobbar på Rinkebyskolan.

Varför då?

– Det blir lättare att kommunicera med både elever och föräldrar då.

Svenska livräddningssällskapet strävar efter är att alla ska lära sig simma och språket är ett av hindren för att lära sig.

Under våren ska de därför satsa på att utbilda tolv flerspråkiga simlärare. Det finns ett stort behov av flerspråkiga simlärare enligt simläraren Said Tadayyon i Tensta simhall.

– Speciellt här i Tensta. Vi har behov av simlärare som kan prata somaliska för att de flesta av våra kunder är från Somalia. Arabiska har vi inget problem med för vi har en simlärare som kan det, säger simläraren Said Tadayyon.

Med utbildningen på Svenska livräddningssällskapet så hoppas man på att få fler att lära sig simma, också de som har svårigheter med svenska språket.

Under en liknande satsning förra året utbildades elva flerspråkiga simlärare, varav fyra har sin bas i Stockholms förorter.

Said Tadayyon pratar både persiska och turkiska vilket han har stor användning av i sin simundervisning. Även hans kollegor är mångspråkiga. Men simhallen har svårt att hitta en somalisk simlärare, vilket Samira Adan gärna hade haft för att kunna göra sig förstådd till en start.

 – För att få förklara. Men jag hade en simlärare tidigare. Det är okej, jag förstår. Jag lärde mig lite förra året. Jag kunde inte simma när jag kom till Sverige men nu kan jag lite, säger Samira Adan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".