Två män hjälper varandra med att injicera heroin. Foto: Erlend Aas/Scanpix.
STOCKHOLM

Svarthandel med metadon fortgår i Stockholm

Fridhemsplan ny droghandelsplats
2:51 min

Redan i höstas avslöjades att det pågår svartförsäljning av substitutionspreparatet metadon - alltså preparat som skrivs ut till före detta heroinmissbrukare – pågår i centrala Stockholm. Ändå fortsätter handeln.

Centrum är numera inte bara Sergels torg i Stockholm utan också Fridhemsplan, där flera av beroendemottagningarna ligger, berättar metadonbrukaren Carina.

– Här har vi korsningen där folk möts, antingen på McDonalds, fyra tunnelbaneuppgångar...sen har vi bolaget, snett bakom oss här.

Carina kommer just från sin egen mottagning där hon fått dagens dos metadon. Hon pekar bort mot platsen där svartförsäljningen av metadon brukar pågå.

– Och sen börjar folk flockas runt metadonflaskorna och pillren, säger hon.

Du själv då, vad märkte du av svartförsäljningen av metadon i dag?

– Bara på vägen hit så var det tre stycken inom loppet av fem minuter som frågade mig om jag hade metadon att sälja.

På vägen bort mot Systembolaget träffar jag Tommy som just köpt två flaskor Metadon svart för 250 kronor per flaska. Men han vill inte att jag spelar in honom. Tommy berättar för mig att han blivit utslängd, som han uttrycker det, från sitt metadonprogram, för att han missbrukat andra droger samtidigt.

Och jag träffar John, som i väntan på metadonbehandling kommer hit och köper metadon svart.

– Jag har fått gå och köpa metadon svart. Jag har fått gå och stå och vänta där utanför teamet där de ger till folk, och väntat tills någon kommer ut, och så får jag köpa det svart, säger han.

Nadja Eriksson är sektionschef på metadonverksamheten vid Beroendecentrum i Stockholm, med ungefär 700 inskrivna patienter. De har hört talas om svartförsäljningen, säger hon.

--  Vi har ju fått de där uppgifterna som du beskriver, rykten eller sanningar, vad vet jag. Jag tror att det är fyra gånger som vi varit på Fridhemsplan. Vi har inte sett någonting.

Men trots att Nadja Eriksson och hennes kollegor inte själva sett svartförsäljningen, så är de medvetna om att den pågår. Men hon betonar att det rör sig om enstaka personer som säljer sitt metadon vidare.

 – Vår verksamhet bygger på värdighet och respekt. En del av våra patienter måste få förtroendet att hämta flera doser i förskott, och slippa komma hit varje dag, säger Nadja Eriksson.

Alternativet är sämre, enligt henne.

–  Ett annat alternativ, att vi binder in de här sjuhundra människorna, och de ska komma till oss varje dag livet ut. Och jag tycker inte att det är något bra alternativ, säger Nadja Eriksson

Så tills vidare fortsätter svartförsäljningen här vid Fridhemsplan. Peter ser försäljningen på nära håll:

– Ja, alla droger som man kan tänka sig säljs här, och även då underhållsmediciner, till folk som har blivit utsparkade ur sina behandlingar. Det funkar genom att man bara snackar med varandra helt enkelt, säger han.

Fotnot: Peter, Tommy, John och Carina heter egentligen nåt annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".