Arenan har plats för 60 000 åskådare, men i lördags användes bara hälften av platserna. Foto: Scanpix.
Solna

Irritiationen växer vid Friends Arena

"Aldrig mer Friends!"
3:57 min

I lördags var det ännu ett stort evenemang i jättearenan Friends när det var final i Melodifestvialen. Många på plats tycker att området runt arenan liknar en byggarbetsplats. Nu höjs röster mot stöket och den dåliga framkomligheten.

Det har snart gått en halvår sedan Sveriges nya nationalarena invigdes i Solna. Men fortfarande upplever många att det är trångt och bökigt att ta sig till och från arenan vid stora evenemang.

Helgens final i Melodifestvialen var inget undantag. Och då var ändå bara hälften av arenans platser fullsatta. Knappt 30 000 biljetter såldes till finalen.

– Det blev en total katastrof. Förmodligen det sämst skötta evenemang jag varit på!

Robert Jonsson, som var där för att se finalen med sin familj i lördags, är besviken på hur dåligt allt fungerade.

– Ingenting fungerar. Det går inte att ta sig dit. Vi åkte från Fridhemsplan, det tog en timme. Och vi fick ändå gå de sista 500 metrarna. Det är ju en byggarbetsplats, säger Robert Jonsson.

Tomas Andersson, från Solnas Stadsbyggnadsförvaltning, tycker ändå att framkomligheten vid de stora evenemangen är tillfredsställande.

– Situationen är förhållandevis bra, trots att det pågår så många byggprojekt. Det bästa sättet att ta sig hit är ju med pendeltåget, säger han.

Tomas Andersson ser ändå med viss oro på kommande stora evenemang. När till exempel Bruce Springsteen har konsert, och när det blir fotbollsderbyn i arenan kommer det att bli betydligt mer folk på plats.

– Det är utmaningar, absolut. Vi jobbar och skruvar efter varje evenemang för att göra det så bra som möjligt för både fotgängare och andra trafikanter, säger Tomas Andersson.

Robert Jonsson säger att den irriterade stämningen smittade av sig bland folk som köade till Friends Arena i lördags. Han kan inte förstå hur man kan öppna arenan innan byggena runt omkring är färdigställda.

– Ja, det är ett gigantiskt feltänk. Man måste ju skapa möjligheter att komma dit. Vägarna är så små, tvärbanan är inte klar, viadukten över till pendeltågstationen är inte klar. Och då kan man ju inte ha den här typen av evenemang.

Otto Marand
otto.marand@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".