Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Snart dubbelspår på del av Roslagsbanan. Foto: Hasse Holmberg/ Scanpix.
Kollektivtrafik

"Behöver kanske inte vara dubbelspår på hela Roslagsbanan"

Fare: Fördyringen kan vi inte acceptera
1:37 min

Utbyggnaden av Roslagsbanan kommer att fortsätta som planerat, men den borgerliga majoriteten kommer att kräva en besparing på 1,5 miljarder vid Trafiknämndens sammanträde.

Stella Fare, folkpartist och förste vice ordförande i landstingets trafiknämnd. Reporter Per Stahre.

– Vi har sagt att det är väldigt angeläget att fullfölja Stockholmsöverenskommelsens uppgörelse om dubbelspår och nya tåg. Det finns ju pengar avsatta där. Den här fördyringen som har inträffat under senaste tiden, den kan vi inte acceptera för att vi kommer inte att ha råd med allt annat vi också måste göra om vartenda projekt åker upp med en miljard, så att på det har de fått bakläxa.

Utbyggnaden och renoveringen av Roslagsbanan har pågått i flera år. I eftermiddag ska trafiknämnden besluta om etapp två av utbyggnaden, och den ska leda till det blir möjligt att köra tågen så tätt som var tionde minut. Men priset för etapp två är nu en och en halv miljard kronor högre än för ett par år sedan.

Socialdemokraterna har krävt en återremiss, att utbyggnaden ska stoppas medan man utreder om det finns andra trafikalternativ som är mer lönsamma - till exempel en tunnelbana till Täby.

I eftermiddag väntas den borgerliga majoriteten besluta att utbyggnaden av Roslagsbanan ska fortsätta - men att trafikförvaltningen måste hitta besparingar på en och en halv miljard.

– Ja, vi har gott hopp om att kunna göra de kapacitetsökningar som krävs i alla fall, säger Stella Fare. Man kanske inte behöver ha dubbelspår precis på hela banan, man kan skippa en del av de här planskilda korsningarna och göra andra säkerhetsanordningar, det finns flera sådana idéer som vi ber dem återkomma om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".